Глобальні потоки капіталу в першому півріччі 2020 року було на 23% нижчими, ніж за той самий період 2019 року, через економічні наслідки і фізични обмеження, накладені поширенням пандемії.

Трохи більше 26% трансакцій є транскордонними — рівень, аналогічний рівню 2019 року.

Прогноз топ-10 джерел світового капіталу в 2021 році

  1. США
  2. Канада
  3. Німеччина
  4. Сінгапур
  5. Великобританія
  6. Швейцарія
  7. Франція
  8. Гонконг
  9. Швеція
  10. Ізраїль

Прогноз топ-10 кращих напрямків для інвестицій у 2021 році

  1. США
  2. Великобританія
  3. Німеччина
  4. Австралія
  5. Франція
  6. Японія
  7. Нідерланди
  8. материковий Китай
  9. Канада
  10. Фінляндія

Вплив covid-19

Хоча covid-19 знизив апетит інвесторів у короткостроковій перспективі, очікується, що в IV кварталі 2020 року і в новому році ситуація зміниться.

«Відновлення обсягів до рівня, що передував пандемії covid-19, може відбутися не скоро, але рух капіталу між ліквідними і надійними ринками продовжиться. Забезпечення стійкості лежатиме в основі будь-якого інвестиційного рішення. Для інвесторів транскордонні інвестиції у нерухомість пропонують справжню диверсифікацію і великі можливості для досягнення цільових показників прибутковості. У період, коли фізичні поїздки, як і раніше, обмежені, інвестиції в сусідні країни стануть ще більш привабливими», — додав очільник відділу ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону Knight Frank Ніл Брукс.

У багатьох напрямках нестача товарів для продажу обмежує обсяги трансакцій. Хоча уряди і центральні банки підтримують економіку (багато з них зараз переживають рецесію), ще не видно серйозних наслідків у сфері нерухомості. Однак у міру послаблення фіскальної і грошово-кредитної підтримки можливо, що в наступному році на ринку з'явиться більше проблемних активів.

Страхування від COVID-19. Виплата в 50 000 гривень

Модель «тяжіння капіталу»

Використовуючи спеціальну модель «тяжіння капіталу», аналітики Knight Frank змогли спрогнозувати ймовірні потоки капіталу між країнами, а також їх передбачувані розміри на 2021 рік. Через драматичний вплив covid-19 на інвестиції в нерухомість і глобальну мобільність, у дослідженні прогнозується, що транскордонні потоки в безпечні місця і потоки між «найближчими сусідами» переважатимуть, причому на чолі з інвестиціями з Канади в США і зі США до Великобританії .

Сполучені Штати, Німеччина, Великобританія і Сінгапур, ймовірно, будуть великими гравцями у транскордонної діяльності. Але якщо ціни на нафту залишаться низькими, очікується, що розміщення капіталу з нафтових країн також прискориться.

З урахуванням того, що в 2021 році можуть виникнути ще більші проблеми, інвестори з фондів прямих інвестицій, приватного капіталу та боргових фондів можуть також розглянути можливість проведення транскордонних операцій у віддаленіших регіонах.

Також експерти Knight Frank відзначають, що в умовах більш низької прибутковості інвестицій зміни валютних курсів і пільг з хеджування можуть перенаправити інвестиційні потоки на транскордонні ринки, які пропонують такий додатковий прибуток від операцій з нерухомістю.

Читайте також: Несподівані ефекти пандемії можуть проявитися через роки — Фукуяма

Азіатсько-Тихоокеанський вектор

За будь-якими параметрами потоки капіталу з Азії до Австралії набирають обертів — вони збільшилися до 31% навіть під час пандемії, оскільки інвестори зосереджуються на стійких ринках і активах. «Маючи стабільні довгострокові перспективи зростання, Австралія продовжить залучати значний міжнародний інтерес з боку азіатських інвесторів», — вважає голова відділу ринків Азіатсько-Тихоокеанського регіону Knight Frank Ніл Брукс.

Вихідні інвестиції з Сінгапуру в Австралію досягнуть $3,82 млрд у наступному році, що на 28% вище за середній п'ятирічний показник в $2,98 млрд.

І це незважаючи на те, що обсяги трансакцій з Сінгапуру до Австралії впали на 10,4% в річному вираженні — обмеження на поїздки і тривалий карантин у деяких штатах Австралії зупинили інвестиційну активність.

У зв'язку з цим зберігаються проблеми як на економічному, так і на соціальному фронтах, внутрішні інвестори будуть дедалі більше прагнути хеджувати свої ризики шляхом диверсифікації портфелів за рахунок транскордонних інвестицій. Незважаючи на закриті кордони і карантин, зберігається стримуваний попит на офісні активи в Великобританії з боку деяких азіатських країн. «Ми вже бачили докази цього у вигляді продажу The Cabot на Кенері-Уорф за £ 380 млн гонконгському Link REIT — найбільшої угоди 2020 року», — заявила очільник відділу зарубіжного капіталу Азіатсько-Тихоокеанського регіону Емілі Релф.

Читайте також: ВЕФ назвав 10 можливих наслідків епідемії для світової економіки

Knight Frank прогнозує відновлення потоку вихідного капіталу з Гонконгу в 2021 році, оскільки інвестори стежать за ключовими інвестиційними ринками, такими як Великобританія, США і Японія.

У минулому кварталі обсяги трансакцій з Гонконгу до Великобританії зросли на 35% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У дослідженні говориться, що сектор офісної нерухомості збереже важливу роль у розподілі глобальних інвестицій. Офісний сектор був найбільш активним у першій половині 2020 року, за ним йдуть житловий і промисловий сектори.

В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні офісний сектор залишається домінуючим, залучаючи 45% всіх обсягів трансакцій за перші дев'ять місяців 2020 року. Однак ринкова частка промислових активів збільшилася більш ніж на 50% порівняно із середнім історичним показником за п'ять років.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».