Брюссель бере паузу

«Європейська комісія повідомила країнам — членам 26 листопада, що рішення про еквівалентність не будуть готові до 1 січня», — повідомив дипломат ЄС, який брав участь у закритому брифінгу.

На даний момент зусилля перегомовників по Brexit зосереджено на укладенні угоди про вільну торгівлю. Фінансові послуги не є частиною поточних перемовин щодо угоди про вільну торгівлю, але обробляються окремо в межах системи еквівалентності.

Безперешкодний доступ Великобританії на ринок ЄС відповідно до домовленостей про перехідний період після Brexit закінчується 31 грудня, в результаті чого лондонський City виявиться відрізаним від свого найбільшого клієнта.

Щорічний обсяг угод між City і ЄС становив трохи менше $35 млрд.

Брюссель надав тимчасові еквівалентні похідні інструменти для клірингових палат у Лондоні, але за відсутності еквівалентності банки ЄС з січня також повинні припинити використовувати платформи у Великобританії для торгівлі свопами та акціями, номінованими в євро.

Нагадаємо

Оцінка еквівалентності мала бути завершена ще до кінця червня. Тепер, за словами учасників перемовин, оцінка еквівалентності і встановлення правил функціонування фінустанов Великобританії та ЄС залежать від того, чи відбудеться прорив у перемовинах щодо угоди про вільну торгівлю.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі