Якщо бюджет не приймуть

За словами аналітиків, якщо проєкт закону про держбюджет-2021 не приймуть до кінця року, в січні 2021 року не проведуть заплановане підвищення мінімальної заробітної плати з 5 до 6 тис. грн, а витрат на фінансування вакцинації від covid не буде.

Крім того, за словами експертів, держава в такому випадку зможе витрачати на витрати не більше 78% від обсягу видатків 2020 року.

Читайте також: Нацбанк вважає, що макропоказники для держбюджету-2021 занадто завищені

«Якщо проєкт бюджету-2021 не буде затверджений, Мінфін не зможе здійснювати запозичення для покриття дефіциту. А значить, і ресурсу для фінансування витрат у нього буде ще менше», — пояснили економісти.

Читайте також: Рада не встигне затвердити держбюджет до 1 грудня — Гетманцев

Згідно з Бюджетним кодексом України, якщо до 31 грудня депутати не встигнуть прийняти бюджет-2021, то:

  • податки та інші обов'язкові платежі будуть виплачуватися, як і завжди;
  • соціальні норми і стандарти (зокрема, прожитковий мінімум, мінімальна заробітна плата і т.д.) будуть діяти в розмірах і за умовами грудня 2020 року;
  • витрачати кошти можна буде тільки на ті бюджетні програми, які є цьогоріч і одночасно заплановані на наступний рік проєктом закону про держбюджет. Тому, наприклад, витрат на фінансування вакцинації від covid не буде — до моменту прийняття Закону про бюджет на 2021 рік у цілому;
  • не можна буде фінансувати значну частину капітальних витрат;
  • позичати кошти можна буде тільки для того, щоб сплачувати наявний борг.

Читайте також: Новий проєкт бюджету: кому підвищать зарплату і що чекає бізнес

Раніше повідомлялося

  • 5 листопада Верховна Рада проголосувала в першому читанні за проєкт держбюджету на 2021 рік. Затвердити його в цілому за регламентом мають до 1 грудня.
  • Однак, за словами голови комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Данила Гетманцева, парламент може не встигнути прийняти проєкт закону про держбюджет на 2021 рік не тільки у визначений законодавством термін до 1 грудня, а й взагалі, до кінця поточного року.