«Конструктивна розмова з президентом України Зеленським про реалізацію програми МВФ, незалежність центрального банку і зусилля по боротьбі з корупцією. Перегляду програми має передувати повне взаєморозуміння в діях», — написала вона.

Читайте також: Другий транш МВФ Україна може отримати в кінці 2020 року — аналітики

Передісторія

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником МВФ Крісталіною Георгієвою.

Про що розмовляли

Співрозмовники обговорили епідемічну ситуацію у світі й невизначеність для глобальної економіки в зв'язку з пандемією.

Президент наголосив, що Україна високо цінує всебічну підтримку МВФ: «Я вдячний вам і команді Фонду за прийняття рішення про збільшення першого траншу в рамках програми stand-by до $2,1 мільярда, що дозволило нам нормально пройти цей період і профінансувати витрати на медицину, соціальні програми та фінансові зобов'язання».

Як повідомляв «Мінфін», 12 червня МВФ оприлюднив текст Листа про наміри і Меморандум про економічну і фінансову політику за новою 18-місячною Програмою Stand-by для України.

У цих документах перераховуються умови, які повинні виконати уряд України і НБУ, щоб отримати решту коштів від МВФ ($ 2,9 мільярда).

Читайте також: Morgan Stanley: отримання Україною траншу МВФ у 2020 році малоймовірно

Серед структурних маяків для України за програмою stand-by:

  • до кінця листопада — повинні бути внесені зміни в закон про банківську діяльність, підготовлені у співпраці з МВФ і Світовим банком, для того щоб заповнити прогалини щодо ефективної практики корпоративного управління і розширити повноваження НБУ.
  • до кінця березня 2021 року — згідно з меморандумом Державна аудиторська служба України за участю незалежних аудиторів повинна провести перевірку цільового використання бюджетних коштів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.