Удар по долару

Ще одним ударом по американській валюті може стати політика низьких ставок Федеральної резервної системи США. Інвестори будуть йти з американських активів в міжнародні.

Читайте також: Як розроблення й продаж вакцини будуть впливати на фондовий ринок в найближчі пів року

Індекс долара від Bloomberg, що відслідковує динаміку курсу долара по відношенню до десяти важливих з точки зору світової торгівлі валют (євро, фунт, швейцарський франк, китайський юань і т. п.), вже втратив 11% в порівнянні з березневими піковими значеннями.

Читайте також: Індекс долара США досяг мінімуму за два роки через лідерство Байдена

Такі захисні інструменти інвесторів, як ієна і казначейські облігації, також втратили в ціні.

Citigroup відзначає, що в 2001 році каталізатором того, що долар падав протягом декількох років, став вступ Китаю до Світової організації торгівлі. Це підстьобнуло хвилю глобалізації і підвищило обсяги світової торгівлі, залишивши позаду закриту економіку США.

Читайте також: Страх, незважаючи на появу вакцини. Від чого буде залежати відновлення економіки Єврозони

«Сьогодні долар може повторити шлях, який він пройшов з початку до середини 2000-х років», — написали стратеги Citigroup.

Передісторія

16 листопада компанія Moderna Inc повідомила про ефективність розробленої вакцини від covid-19 в 94,5% випадках. Ринкові індекси відразу злетіли.

Минулого тижня, після того, як американська фармакологічна компанія Pfizer повідомила світові про ефективність першої вакцини проти covid-19 на 90%, ринкові індекси зросли до рекордних рівнів.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».