Що відбувається

Економічна активність вираховується експертами від даних споживання електроенергії, застосування кредитних карток, використання громадського транспорту, пересування людей, їхні локації тощо. Останні показники свідчать про те, що спад був особливо сильним в Європі.

Читайте також: Лагард: М'який сценарій зниження ВВП єврозони «вже застарів»

Наприклад, як зазначають експерти Bloomberg Economics, у Франції, Італії, Німеччині та Великобританії спостерігається різке падіння економічної активності — в середньому до 60% від показників 8 січня 2020 року.

100% економічної активності вважається дата 8 січня 2020 року

Джерело: Bloomberg

Варто зазначити, що під час березневих карантинних обмежень в середньому падіння активності сягнуло 40% від показників початку 2020 року.

Читайте також: Goldman Sachs різко погіршив прогноз для економік Європи і США

Що цьому передувало

Як відомо, в Європі починають діяти урядові обмеження в низці країн через різке погіршення епідеміологічної ситуації в регіоні.

Засновник хедж-фонду Pershing Square Білл Екман, який передбачив та заробив $2,6 млрд на березневому обвалі ринку, розповів на «Мінфіні» про очікування повторення обвалу.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Що прогнозують в МВФ

Криза, яка почалася через пандемію коронавірусу, надовго погіршить стандарти життя по всьому світу. Податки для багатих і компаній можуть зрости, щоб пом'якшити цей збиток. Про це йдеться в середньостроковому прогнозі МВФ «Перспективи світової економіки».

Як відзначають у Фонді, «пандемія залишить важкі шрами на глобальній економіці в формі втрат і банкрутств. А цілі сектори економіки залишаться нежиттєздатними».

Ці втрати збережуться надовго, оскільки перехід від проблемних секторів, таких як туризм, до нових і перспективних, таких як технологічна сфера, буде неминуче повільним і болючим для багатьох людей. Головний економіст МВФ Гіта Гопінатх сказала, що період відновлення після кризи буде «довгим, нерівним і невизначеним».

Зростання глобальної економіки буде негативним за підсумками цього року. Воно буде найгіршим з часів Великої депресії 1930-х.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».