Із чим пов'язаний перерахунок

Як пояснила член Нацкомісії з питань енергетики і комунальних послуг Оксана Кривенко, якщо в період з жовтня 2018-го по жовтень 2019-го ви використовували менше блакитного палива, ніж за аналогічний період 2019-2020 років, суми в платіжках зростуть.

За її словами, перерахунок пов'язаний з тим, що розмір абонплати прив'язаний до обсягів споживання кожного українця.

Читайте також: Держбанк запустив онлайн-сервіс по вибору постачальника газу

Як розраховують абонплату

Весь використаний за газовий рік (з жовтня по жовтень) обсяг множать на тариф конкретного облгазу і ділять на 12 місяців. Отримана сума — абонплата.

Читайте також: Зміна постачальника газу. Як не втратити субсидію

Нові тарифи ще не затверджені, але експерти кажуть, що залежно від регіону, зростання може становити 30% і більше.

Як стягується абонплата

Абонентська плата за газ стягується незалежно від того, чи користуєтеся ви блакитним паливом чи ні. Якщо газ підключений — потрібно платити. 

Сума абонплати може зростати навіть за умови, що сам газ дешевшає. Адже ремонт, оплата модернізації, зарплати співробітників та витратні матеріали дорожчають з кожним місяцем.

Нагадаємо

  • Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» з листопада підвищила вартість природного газу для населення на 25,7%.
  • З 1 листопада ціна за м³ газу за місячним тарифом становить 6,33 грн/м³ з ПДВ і без урахування вартості доставки газу. У жовтні ціна за м³ становила 4,70 грн.
  • З листопада зросла також і вартість газу за річним тарифом — до 6,45 грн/м³ (+18,7%). У жовтневому тарифі була встановлена ​​ціна в 5,24 грн/м³.