Рішення суду

Верховний суд залишив у силі постанову Господарського суду Києва від 24 жовтня 2018 року, якою суд відмовляв компанії в позові. Ідеться про позов компанії ТОВ «Тех-Трейд-Інвест» до Приватбанку, ТОВ «Парктур», ТОВ «Скорзонера», ТОВ «ШЕЛТА», ТОВ «Аспект».

За кредитними договорами 2006-2016 років вони винні Приватбанку 7,5 млрд грн.

Верховний суд дійшов до висновку, що Північний апеляційний господарський суд в своєму рішенні не вказував, які саме права компаній були порушені, що не аргументував наявності реальності порушення прав і інтересів і залишив без уваги правові наслідки задоволення позову.

Читайте також: Справа Приватбанку. Суд зажадав у НАБУ звіт Kroll за позовом Коломойського

Також суд встановив, що коли «Тех-Трейд-Інвест» вносив до статутного капіталу іпотечне майно, кредитні договори вже мали умови щодо виплати позичальникам винагороди за користування кредитом. Водночас право власності на це майном вже було обмежено законним способом.

Згідно з постановою суду, ці умови були узгоджені сторонами і компанія була поінформована щодо можливих наслідків.

Читайте також: Справу про скасування націоналізації Приватбанку відновили

Передісторія

  • 1 квітня 2019 року суд заарештував активи компаній Скорзонера, Тех-Трейд-Інвест та ін. У межах кримінального провадження про можливе виведення з Приватбанку 19 млрд грн рефінансування.
  • За даними держреєстру, одним із засновників Тех-Трейд-Інвест є компанія Скорзонера, кінцевими бенефіціарами якої є Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.
  • 13 листопада 2019 року Північний апеляційний господарський суд задовольнив позов низки компаній, пов'язаних з Коломойським і Боголюбовим, проти Приватбанку і визнав недійсними деякі положення кредитних договорів, згідно з якими ці компанії винні Привату 7,5 млрд грн.
  • 16 жовтня Шостий апеляційний адмінсуд Києва поновив справу про скасування націоналізації Приватбанку. Відповідно до системи судових реєстрів слухання призначені на 26 листопада 2020 року.