Із зовнішніх спрацює:

а) Завтрашній вихідний в США. 11 листопада американці відзначають День ветеранів і український міжбанк буде працювати по долару на умовах поставки валюти ТОМ. Це зменшить обсяг угод в цій валюті і в той же час дозволить спекулянтам на малооб'ємному ринку «поганяти» курс протягом завтрашньої сесії. А сьогодні частина клієнтів буде активно закривати свої угоди по долару або перенесе їх відразу на четвер.

б) Продовження інтриги з виборами в США на фоні новин про знаходження вакцини проти коронавируса. Обидва ці чинники як психологічно, так і суто економічно впливають на поведінку міжнародних ринків: фондового, валютного та сировинного. І в Україні позначаться в першу чергу на курсі євро щодо гривні, тому що він багато в чому залежить від поведінки євро щодо долара на зовнішніх майданчиках.

З внутрішніх спрацює:

а) Продовження просідання котирувань долара з кінця минулого тижня до рівнів 28,10 / 28,12 на вечір 9 листопада. Як і вчора, це з одного боку — спровокує частину відкладеного попиту у тих покупців, хто вичікує «дна» за курсом, а з іншого — робить більш поступливими з курсу продавців на побоюваннях подальшого падіння вартості валюти. Це працює на користь гривні на міжбанку.

Відео: Прогноз курсу долара на листопад 2020. Чи очікувати обвалу гривні

б) Наближення податкових розрахунків у підприємств на фоні необхідності фінансувати поточні господарські витрати. У другій декаді листопада клієнтам доведеться розрахуватися по значній кількості бюджетних зобов'язань, у тому числі і з податку на прибуток за третій квартал.Суми там немаленькі, враховуючи, що цей період припав на послаблення карантинних заходів в країні і хоч якесь поліпшення ситуації з економікою після жорсткого локдауна навесні. Зростання податкових відрахувань змусить компанії активніше продавати валюту і це також спрацює на користь гривні.

в) Дії Нацбанку. Зараз регулятор не особливо перешкоджає просідання котирувань, періодично виходячи з інтервенціями по покупці валюти не з самого ранку, а дає курсу поступово просідати протягом дня і лише потім виходить з купівлею за нижчим курсом. Це створює певний понижуючий тренд на ринку по долару в останні декілька днів.

г) Політика і психологія — напружена ситуація навколо Конституційного суду, а також новини про продовження швидкого поширення коронавируса в Україні та можливого введення жорстких карантинних заходів вихідного дня — явно не сприяють позитивним настроям ані бізнесу, ані громадян. Це відбивається на торгівлі й економіці в цілому. І є негативним фактором.

д) Аукціон Мінфіну України з продажу ОВГЗ. Чиновники продаватимуть гривневі облігації на 168, 350 і 826 днів, а також доларові на 448 днів. Вони розраховують на досить великі обсяги розміщення (що з урахуванням продажу валютних паперів досить реально). У разі його успішного проведення — значні ресурсні операції на українському ринку призведуть до реакції на це і на валютному міжбанку, що позитивно відіб'ється на гривні в найближчі дні. Якщо ж обсяги будуть низькими — то на настроях ринку це не позначиться.

За прогнозами «Мінфіну» у вівторок обсяг операцій на міжбанку складе до $ 200 млн при укладанні до 610 угод.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» 10 листопада будуть у межах: долар — коридор 28,05 — 28,30 гривень, євро — коридор 33,05 — 33,60 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,00- 28,40 гривень, євро — коридор 32,90 до 33,75 гривень. Причому в касах банків коридор по євро буде істотно ширше 32,90 -33,75 гривень, а в обмінниках фінкомпаній значно вужче — 33,20-33,55.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28, 00 — 28,15 і продаж 28,25 — 28,41 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20 — 28,26 гривень та продаж 28,30- 28,38.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі