Монополізація ринків та захоплення влади олігархами посідає третє місце серед перешкод, хоча стратегічним інвесторам також суттєво перешкоджає обтяжливе і нестабільне законодавство.

Ключові перешкоди

48% опитаних іноземних інвесторів вважають, що інвестиційна привабливість України знижується, 42% не вбачають суттєвих змін, тільки 9% бачать поліпшення.

Позитив/негатив

Ефективна боротьба з корупцією матиме найбільший сприятливий влив на інвестиційний клімат. Таку думку поділяють і стратегічні, і портфельні інвестори. Іншими важливими факторами респонденти вбачають перезапуск судової системи та призначення на ключові позиції реформаторів з високою репутацією.

Дефолт за державними запозиченнями був названий найбільшою загрозою для інвестиційного клімату. Другу і третю позицію посіли відхід від демократичних цінностей та зміна геополітичного курсу.

Читайте також: Фіскальна політика повинна мати в основі здоровий глузд — ЄБА

Стратегічні інвестори також вбачають загрозу в занадто м’якій бюджетній та монетарній політиці, яка несе ризики для макроекономічної стабільності. Портфельні інвестори вважають неспроможність досягти домовленості з МВФ найсуттєвішою загрозою після дефолту.

Потенційний повторний локдаун матиме помірний негативний вплив на інвестиційну активність.

Однак 47% стратегічних інвесторів, які вже працюють в Україні, зазначили, що не змінять свої інвестиційні плани, проте 27% зізналися, що знизять або зупинять інвестиції.

Довідково

Опитування проводили Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) та інвестиційна компанія Dragon Capital за аналітичної підтримки Центру економічної стратегії 26-30 жовтня 2020 року. Всього в опитуванні взяли участь 117 респондентів, зокрема портфельні і стратегічні інвестори, які вже мають інвестиції і які тільки-но планують інвестувати в Україну. Опитування відбувалося методом онлайн-інтерв’ю за технічної допомоги Info Sapiens.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США