Валютні ралі змушують громадян нервувати. Спочатку вони кинулися купувати долари, а коли ринок трохи заспокоївся, ті, хто купив валюту надто дорого, виявилися невдоволеними.

Щоб уникнути подібних ситуацій, треба дотримуватись декількох простих правил. Про них на своїй сторінці у фейсбуку розповів член Ради НБУ Віталій Шапран.

Правила для інвесторів

  1. Світ швидко змінюється, іноді за сценаріями фантастичних фільмів. Якщо ви прихильник тримати всі заощадження в іноземній валюті, то пам’ятайте про диверсифікацію. Звісно, долар США залишається резервною валютою номер один в світі, але при формуванні валютного портфелю українцям варто пам’ятати про євро, швейцарський франк і навіть про польський злотий.
  2. Валютна структура заощаджень повинна приблизно відповідати меті накопичення таких заощаджень. Якщо ціна на товар або послугу, яку ви плануєте спожити, формується в євро, то краще частину заощаджень накопичувати саме в євро.

    Читайте також: Як почати збирати гроші: 5 варіантів, які допоможуть розбагатіти
     
  3. Гривня в Україні, як мінімум, є валютою для транзакцій. Тобто, хліб за долар або франки в магазині ви не купите. Якщо плануються витрати в гривнях, і такі витрати мають регулярний характер, то тримати 100% заощаджень в інвалюті недоцільно. Часті зміни курсу та перехід з одної валюти в іншу збільшать ваші втрати на маржі та коливаннях курсу. Важливо пам’ятати, що ставки за депозитами в гривнях є більшими, ніж у іноземній валюті.
  4. Про диверсифікацію валют краще згадувати не тоді, коли ринок оживає від економічних стресів або політичних скандалів, а тоді, коли все спокійно і курсові коливання мінімальні. Як правило, у стані спокою меншою є і маржа між курсом купівлі та продажу на готівковому ринку. На практиці, питання «чи купувати валюту» у громадян частіше виникають саме на піках активності ринку, в періоди стабільності ринку населення про іноземну валюту забуває.
  5. Слідкуйте за подіями на міжбанку, де торгують безготівковим доларом. У 90% випадків кризи розпочинаються і згортаються на безготівковому ринку. Дуже часто курс на готівковому ринку станом на ранок наступного дня можна спрогнозувати залежно від того, як завершиться день на міжбанку.
  6. В Україні відбувається курсоутворення на євро, франк, злотий і т.д. через курси цих валют до долару США. Якщо ви відходите від практики заощаджень у доларах США, то для розуміння своїх курсових перспектив Вам варто звернути увагу на прогнози провідних гравців щодо курсу цих валют до долару США.

Читайте також: Як ми заощаджуємо в різному віці і як швидше досягти фінансової мети