Що передбачає вільний доступ

Насамперед стратегія передбачає оптимізацію процесу отримання доступу антикорупційних органів до відомостей, які містять банківську таємницю, а також порядок прийняття ними нормативно-правових актів.

Крім того, стратегія дозволяє:

  • спрощено виявляти і відстежувати кошти, отримані корупційним шляхом, завдяки єдиному реєстру рахунків фізичних та юридичних осіб та індивідуальних банківських сейфів;
  • мати безпосередній доступ до банківської таємниці.

Кому буде відкрито такий доступ

Вільний доступ буде надано:

  • Національному агентству з протидії корупції;
  • Національному антикорупційному бюро України;
  • Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі;
  • Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів;
  • центральним органам виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, політику в сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) коштів, отриманих злочинним шляхом.

Передісторія

Національний банк України в лютому 2020 року спростив порядок розкриття банківської таємниці згідно з нормами закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконно потрапив осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за придбання таких активів».

Цим законом, прийнятим Верховною Радою 31 жовтня 2019 року, внесені зміни, зокрема, в ст. 62 закону «Про банки і банківську діяльність», що передбачають спрощення порядку розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю. Згідно з цими змінами госорганимогут отримати за письмовим запитом, без рішення суду, доступ до інформації про операції по рахунках осіб, включаючи інформацію про контрагентів, навіть якщо їхні рахунки відкриті в інших банках.

5 листопада 2020 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №4135, яким має намір затвердити антикорупційну стратегію на 2020-2024 роки.

Читайте також: Податкова отримає вільний доступ до рахунків і сейфів клієнтів банків