Доходи та видатки Фонду

За 10 місяців 2020 року загальні доходи установи становлять 378 мільярдів гривень. За відповідний період 2019 року — 354 мільярди, тобто цьогоріч фонд заробив на 6,8% більше.

Видатки з початку року становили понад 395 мільярдів.

Доходи Пенсійного фонду складаються зі власних надходжень та дофінансувань з держбюджету. Так, у 2020 році власних коштів було 226,7 мільярда, тобто 60%. У 2019 ця частка становила 55,5%.

Видатки за жовтень цьогоріч становили 39,9 мільярди та дорівнювали доходам Фонду.

Нагадаємо

Доходи Пенсійного фонду у січні – вересні поточного року становили 338,2 млрд грн, видатки – 355,4 млрд грн, а дефіцит – 17,2 млрд грн.

Для порівняння: у січні – серпні 2020 року дефіцит ПФ становив 15,9 млрд грн.

Що очікувати далі

Дефіцит бюджету Пенсійного фонду покривається за рахунок коштів держбюджету. ПФУ отримує позички від Держказначейства та має заборгованість перед єдиним казначейським рахунком.

У вересні на засіданні комітету Верховної Ради з питань соціальної політики представники Держказначейства вже попереджали про можливе виникнення проблем зі своєчасною виплатою пенсій.

Читайте також: Кабмін обговорив з МВФ пенсійну реформу

«З огляду на збереження негативних тенденцій щодо нарощування заборгованості Пенсійного фонду перед єдиним казначейським рахунком за отримані позички, у Казначейства немає законодавчих підстав надавати Фонду позики в кінці бюджетного періоду, в зв'язку з чим у Фонду можуть виникнути ризики, пов'язані з виплатою пенсій», – зазначалося у повідомленні комітету Ради з посиланням на дані Державної казначейської служби.

Просто цифри

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на початку жовтня визнав, що у зв'язку з демографічними тенденціями та старінням нації Україна може зіткнутися з ситуацією, коли через 15 років держава не зможе платити пенсії.
  • У вересні стало відомо, що у 2021 року пенсії в Україні підвищуватимуть в п'ять етапів.
  • Також у вересні Кабмін ухвалив постанову, що передбачає введення з 1 липня 2021 року доплат до пенсії (по 400 грн на місяць) для осіб у віці від 75 до 80 років.
  • Загальна кількість зайнятого населення в Україні станом на кінець першого півріччя 2020 року дорівнювала 15,4 млн осіб, а кількість пенсіонерів у країні – 11,2 млн осіб.

Накопичуйте на пенсію з НПФ «Династія»: 22,9% річних у гривні +50 грн від «Мінфіну