Рішення про збереження ставки підтвердило прогнози учасників ринку та економістів.

У релізі американського центробанку відзначається, що ФРС готова використовувати всі інструменти для підтримки економіки в складний час пандемії covid-19 і сприяти тим самим максимальній зайнятості і стабільності цін.

«Економічна активність і зайнятість продовжили відновлюватися, але залишаються значно нижче рівнів початку року. Ослаблення попиту і суттєво нижчі ціни на нафту стримують споживчу інфляцію. В цілому фінансові умови залишаються сприятливими, що частково зумовлено діями ФРС з підтримки економіки і потоку кредитів американських домогосподарств і бізнесу», — наголошується в заяві за підсумками засідання FOMC.

За оцінкою фінансового регулятора, розвиток епідситуації в США буде визначати траєкторію розвитку економіки: в короткостроковій перспективі — тиснути на зайнятість, економічну активність і темпи інфляції, в середньостроковій — створювати всі великі ризики для економіки. FOMC заявив про необхідність забезпечити в довгостроковій перспективі «максимальну зайнятість і інфляцію на рівні 2%».

«Оскільки інфляція стійко залишається нижче довгострокової мети, FOMC буде прагнути до досягнення інфляції помірно вище 2% на деякий час, з тим, щоб її середній рівень за певний період становив 2% і довгострокові інфляційні очікування були чітко зафіксовані на рівні 2%», — йдеться в підсумковому повідомленні комітету.

Збереження базової ставки на рівні 0-0,25% буде доцільним «до тих пір, поки умови на американському ринку праці не будуть відповідати поняттю ФРС про повну зайнятість», а інфляція не досягне 2%. Темпи підвищення споживчих цін можуть перевищити 2% на деякий час, зазначили в комітеті.

Передісторія

У квітні Федеральна резервна система (ФРС) США зберегла процентну ставку в діапазоні від 0 до 0,25% річних.

У березні ФРС США двічі позапланово знижувала процентну ставку. На початку місяця ставку знизили до рівня 1-1,25% з 1,5–1,75%, а 16 березня — до 0-0,25%.

Крім того, ФРС оголосила про заходи підтримки економіки у зв'язку з пандемією.

Вказувалося, що регулятор збільшить свій портфель державних облігацій США щонайменше на $500 млрд, а портфель іпотечних облігацій, що випускаються напівдержавними агентствами Ginnie Mae, Fannie Mae і Freddie Mac, — щонайменше на $200 млрд.

Читайте також: Рішення ФРС по ставці обвалило світові фондові ринки

23 березня ФРС повідомила, що покупки активів на вторинному ринку будуть проводитися в необмеженому обсязі.

3 березня 2020 року Федрезерв США вперше провів екстрене засідання, де повідомив про рішення знизити процентну ставку на 0,5 п. п. — до 1-1,25% річних. Мета — захистити тривале економічне зростання від ризиків, пов'язаних з коронавірусом.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».