Перебіг подій

Фонд гарантування вкладів планомірно, упродовж багатьох років, працює над питанням підвищення гарантованої суми відшкодування вкладів. Право рішення стосовно підвищення гарантованої суми законом надано Адміністративній раді Фонду. При цьому цей процес залежить виключно від економічних і фінансових чинників, а не від рішень судів будь-якого рівня.

Рішення про підвищення гарантованої суми ухвалювалось 11 разів.

Про необхідність чергового підвищення гарантованої суми Фонд гарантування говорить упродовж щонайменше останніх двох років, оскільки це є одним із найважливіших кроків для зміцнення довіри до банківської системи і нарощення ресурсної бази для кредитування економіки.

Крім того, підвищення гарантованої суми закладено у Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року, яку ще у січні поточного року підписали Фонд гарантування вкладів та всі фінансові регулятори.

Водночас відповідно до міжнародних принципів ключовою умовою підвищення гарантованої суми є фінансова спроможність Фонду гарантування вкладів. Для цього необхідно реструктуризувати борг Фонду перед державою.

Питання реструктуризації цього боргу неодноразово порушувалось на різних рівнях, і у вересні цього року з ініціативи Фонду гарантування Рада з фінансової стабільності ухвалила рішення про переведення заборгованості в умовні зобов’язання, що погашатимуться переважно за рахунок коштів, стягнутих з колишніх власників та пов’язаних осіб банків. Для імплементації цих рішень мають бути внесені відповідні зміни до законодавства.

Рішення Ради з фінансової стабільності дозволить спрямувати на погашення боргу кошти, що надходитимуть від стягнення шкоди, завданої екс-власниками банків. Кошти, що надходитимуть за рахунок регулярних зборів від діючих банків, підуть на накопичення ресурсів, необхідних для підвищення гарантованої суми, що є важливим кроком для посилення захисту вкладників.

Нагадаємо

У 2014-2016 роках для здійснення гарантованих виплат вкладникам неплатоспроможних банків Фонд гарантування вкладів звернувся за позикою до НБУ і Міністерства фінансів. Тоді Фонду було надано 80 млрд грн під ринкові 10-14% річних. На сьогодні Фонд гарантування вкладів повністю погасив борг перед НБУ на суму 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн – сплачені відсотки, розрахувався з Міністерством фінансів на 15,7 млрд грн, з яких близько 6,2 млрд грн – сплачені відсотки, а також достроково повернув Мінфіну 2 млрд грн. При цьому, залишок боргових зобов’язань зараз перевищує 113 млрд грн, з яких 65,7 млрд грн – нараховані відсотки.

В інших країнах

За світовими тенденціями державні гарантії мають поширюватись на 90% за кількістю вкладів і на 60% за сумою вкладів у банківській системі. Якщо перший показник в Україні становить 98,1%, то другий – лише 40%, тому Фонд ставить перед собою завдання на першому етапі підвищити гарантії до 600 тис. грн, що дозволить досягнути покриття 65% від суми вкладів.

Гарантована сума, наприклад, у країнах ЄС на сьогодні становить €100 тыс.

Рухаючись за європейськими стандартами, Фонд гарантування вкладів ставить перед собою завдання поетапно досягти цього показника.

Довідково

Відповідно до чинного Закону про систему гарантування вкладів рішення про підвищення гарантованої суми вкладів ухвалює Адміністративна Рада Фонду гарантування вкладів – колегіальний орган, до якого входять представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Національного банку України.