Причин декілька:

1) Вчорашнє надходження експортерам значних сум відшкодувань ПДВ від держави. Вони отримали близько 5,6 млрд гривень і відтепер почнуть їх активно витрачати на фінансування своїх поточних господарських операцій. Крім цього, частина таких компаній виступають не тільки як експортери, але й купують товари і послуги за кордоном. Це перетворює їх і в покупців валюти на міжбанку, що збільшує попит на ринку. Вливання таких великих сум відшкодувань ПДВ в банківську систему — розширює можливості і спекулянтів «погратися» курсом протягом дня. В цілому, цей фактор спрацює проти гривні на торгах четверга;

Відео: Трамп VS Байден: чи буде долар по 30 гривень після американських виборів

2) Завершення звітного періоду. Клієнтам і банкам треба закривати свої угоди на звітну дату і враховуючи, що залишилося всього два робочих дні до кінця місяця — сьогодні все поспішатимуть провести основну частину своїх розрахунків на 1-е число. Це додасть статистики торгів, незважаючи на наближення кінця тижня. За прогнозами «Мінфіну» 29 жовтня обсяг операцій на міжбанку складе до $ 160-210 млн при укладанні до 510-630 угод;

3) Ситуація на міжнародних ринках. Через негативну статистику у межах Європейського Союзу щодо коронавірусу та побоюваннях подальшого посилення карантинних заходів в Європі — вчора євро просів щодо долара і на момент написання статті знаходиться на рівні близько 1,1745 долара. Але й американський фондовий ринок показує негативні результати, що лякає інвесторів.

Валютні ралі по парі євро / долар як за рахунок суто економічних факторів, так і за рахунок наближення завершення президентських перегонів в США, піку політичних пристрастей з цього приводу і лихоманки на фондових світових майданчиках — дають відмінний шанс спекулянтам сьогодні активно попрацювати по євро і на українському міжбанку.

За данними «Мінфіну» сьогодні на торги знову будуть виходити великі місцеві компанії та нерезиденти з покупкою валюти, що також посилить тиск на курс і спрацює не на користь гривні. Ми не виключаємо нового виходу Нацбанку з продажем долара для згладжування курсових коливань протягом сесії.

Готівковий ринок продовжить орієнтуватися на ситуацію на міжбанку і періодично власники обмінників мінятимуть свої цінники по євровалюті в залежності від поведінки євро на торгах.

У сервісі з API курсів валют на «Мінфіні» з’явився фіксинг курсів для договорів

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на четвер, 29 жовтня буде у межах: долар — коридор 28,30 — 28,55 гривень, євро — коридор 33,15 — 33,70 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,15 — 28,60 гривень, євро 33,05 — 33,75 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,15 — 28,40 і продаж 28,45 — 28,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,40 — 28,45 гривень і продаж 28,46 — 28,55.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі