Зарплати менші — заощадження більші

Нещодавно НАБУ проводила опитування серед громадян. Українців попросили розповісти, як їх дохід змінився за час карантину.  Тільки 1% респондентів сказав, що їх дохід за період карантину зріс. Водночас, 8% громадян заявили, що взагалі втратили дохід, 34% опитаних повідомили, що їхні доходи скоротилися.

«Ріст заощаджень в умовах скорочення доходів більшості громадян говорить про зміну поведінки населення. За період карантину скоротилася економічна активність та купівля низки товарів, українці перейшли в режим заощаджень та роздумів, як планувати своє майбутнє життя в цих умовах», — заявив Роман Шпек.

Читайте також: Тільки 1% українців інвестує свої заощадження

Гроші досі лежать в банках

«На карантині був незначний відтік коштів з банківської системи, але нетривалий. Це перша криза в історії України, коли банківська система працює стабільно, тобто банки мають достатній рівень капіталу та ліквідності», — поділився Роман Шпек.

За його словами, треба враховувати макроекономічні реалії. Оскільки ми живемо в умовах низької інфляції, цього року значно нижчі відсоткові ставки за депозитами.

Саме тому відбувається переміщення коштів зі строкових вкладів на поточні рахунки. Проте відтоку коштів з банківської системи не відбувається, що підтверджує лояльність громадян до банків.

Читайте також: Опитування ФГВФО: чи довіряють українці свої заощадження банкам

Депозити та валюта не втрачають популярність

Як писав «Мінфін», більше половини заощаджень українців (53%) зберігається на банківських депозитах і ощадних рахунках.

«Також серед топових каналів заощаджень накопичення у готівковій іноземній валюті і просто на поточних банківських рахунках», — поділилася керівник досліджень у галузі фінансів та роздрібної торгівлі CBR Лідія Кулиба.

За даними CBR, 69% українців з доходом до 20 тис. грн на місяць взагалі не має ніяких заощаджень і тільки 7% — розмістили депозит в банку.