Що відбувається з валютою

У понеділок, 26 жовтня, курс долара вперше в історії перевищив 8 турецьких лір — до 11:30 він піднімався до 8,0677 лір.

Фондовий ринок країни теж знаходиться під тиском — індекс стамбульської біржі Bist 100 знизився в перші години торгів на 2%.

Причина падіння

Падіння курсу ліри пов'язанt з погіршенням відносин Туреччини з західними країнами, повідомляє Financial Times.

Франція відкликала посла з Туреччини після того, як президент Франції Емманюель Макрон заявив, що іслам як релігія «переживає кризу у всьому світі», а турецький лідер у відповідь запропонував йому «перевірити свою психіку».

Це викликало осуд з боку голови Європейської ради Шарля Мішеля, який звинуватив Туреччину в тому, що вона вдається до «провокацій, односторонніх дій в Середземномор'ї, а тепер і до образ». «Це неприйнятно», — написав він у Twitter.

На ліру також чинить тиск позиція Туреччини щодо Нагірного Карабаху. Анкара поставляла зброю і надавала політичну підтримку озброєним силам Азербайджану, які ведуть бої з вірменською армією.

Турецька ліра втратила з початку року більше 25%. Після бразильського реала це найгірша динаміка серед валют ринків, що розвиваються, уточнює Bloomberg.

На тлі падіння вартості ліри в понеділок почали знижуватися котирування номінованих в доларах турецьких державних облігацій.