«Червона зона»

У «топі» списку «червоних зон» МОЗ опинились: Андорра, Чеська республіка, Бельгія, Нідерланди, Чорногорія, Вірменія та Франція. Ці країни звітували про найбільші показники інфікованих коронавірусом за останні два тижні.

Також до «червоних зон» потрапили двоє сусідів України ㅡ Польща та Молдова ㅡ та популярні серед українських туристів Іспанія, Хорватія та Чорногорія.

13 країн з переліку «червоних зон» потрапили у список МОЗ, оскільки не надали свою статистику щодо захворювань. Всього МОЗ оцінює ситуацію у 194 країнах, які є членами Всесвітньої організації охорони здоров'я. Інформація щодо кількості активних випадків захворювання на covid-19 вказується на 100 тисяч населення.

У попередньому списку МОЗ (від 9 жовтня) до переліку країн з високим рівнем епідеміологічної небезпеки входили 35 країн.

Читайте також: ЄС оновив перелік країн, громадянам яких дозволено в'їзд. Україна до списку не потрапила

На що впливає поділ

Ті, хто приїжджає в Україну з країн «червоної зони», повинні або піти на 14 днів на ізоляцію (з використанням додатка «Дій вдома»), або упродовж доби після приїзду здати ПЛР-тест. Якщо результат виявився негативним ㅡ самоізоляцію не потрібно проходити. Також можна достроково припинити самоізоляцію, отримавши негативний результат ПЛР-тесту.

Ще один варіант — приїхати вже з готовими результатами тестування, але робити його треба не пізніше, ніж за 48 годин до моменту перетину кордону. Також іноземці, що прибувають з таких країн, зобов’язані мати поліс медичного страхування.

Читайте також: В Україні ввели нові карантинні зони. Київ залишився в помаранчевій зоні

Куди можуть їздити українці

Якщо ви плануєте їхати за кордон, є інтерактивна карта Міністерства закордонних справ, у якій вказано, чи пропускає відповідна країна громадян України і якщо пропускає, то чи є якісь додаткові умови.

Євросоюз, наприклад, загалом досі не відкрив свої кордони для українців, хоча є низка виключень. Деякі країни окремо ухвалили рішення, яким дозволили в’їзд громадянам України, зокрема, Хорватія, Болгарія.

У Польщу, наприклад, можна в’їхати за наявності дозволу на роботу, на навчання та за низки інших умов (дивіться мапу МЗС).

Страхування від covid-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Загалом до країн ЄС з України можуть в'їхати:

  • ті, хто прямують на навчання;

  • громадяни, які подорожують через територію ЄС транзитом;

  • моряки, що прямують на судно;

  • медики та дослідники;

  • сезонні працівники;

  • висококваліфіковані працівники, якщо їхня зайнятість необхідна з економічної точки зору і робота не може бути відкладена або виконана за кордоном.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».