Про кого йдеться

Такі нові можливості надано небанківським фінансовим установам та операторам поштового зв’язку, які мають ліцензію Національного банку на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Вони повинні мати правовий статус платіжних організацій та/або учасників платіжної системи.

Передача повноважень щодо операцій з приймання готівки для подальшого її переказу мають бути закріплена у відповідному договорі між сторонами процесу.

Крім того, регулятор визначив, що пункт надання фінансових послуг – це робоче місце працівника, облаштоване технічним пристроєм із відповідним програмним забезпеченням (ПЗ). Це ПЗ повинне давати змогу працівникові сформувати електронний документ на переказ готівки та забезпечити обробку і передачу інформації до банку та/або платіжної організації платіжної системи в режимі реального часу.

Читайте також: НБУ змусить мікрофінансові компанії називати реальні кредитні ставки

Що надасть розширення функцій

Подібне нововведення до порядку здійснення операцій із приймання готівки в гривнях для подальшого її переказу дасть можливість компаніям розширити сферу бізнес-діяльності, а споживачам – обирати зручні для них пункти обслуговування.

Коли набуває чинності

Постанова правління Нацбанку №143, якою впроваджено зазначені норми, набуває чинності з 23 жовтня 2020 року.