За словами голови НБУ, з початку цього року загальний притік гривневих депозитів населення становив 27%, а нових строкивих депозитів – 12%. «Що стосується валютних заощаджень, там теж позитивна динаміка. Притік валютних заощаджень становить 5%», — повідомив Шевченко.

Зниження ставок нікого не лякає

За словами заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, зростання депозитів відбувається на фоні зниження відсоткових ставок за вкладами.

«Зараз наш ринок переживає значну структурну зміну, коли вже майже немає двозначних ставок за гривневими депозитами, а ставки за доларовими близькі до нуля. Такого в історії України ще не було. Це відбувається на тлі жорсткої світової кризи», — зазначив він.

Читайте також: Дохідність депозитів: банки продовжують випробовувати терпіння клієнтів

Як повідомив Сологуб, коли на початку цього року НБУ приймав рішення про зниження облікової ставки, регулятор намагався уникнути різкого зниження, в тому числі, і для того, щоб прослідкувати, як цей крок вплине на динаміку ставок за депозитами і диференціал ставок між доларовими і гривневими депозитами.

«Можу зазначити, що ніякої трагедії не відбулося, ринок звикає до життя в однознакових депозитних ставках, а за ними вниз ідуть і ставки за кредитами», — зазначив заступник голови НБУ.

Відкрийте депозит у надійному банку та отримайте бонус від «Мінфіну»