«За чотири роки виконання економічної частини угоди торгівля між нами зросла на 65%, а Європейський Союз став найбільшим торговельним партнером України. З 2014 року Європейський Союз та європейські фінансові установи мобілізували чималий пакет фінансової допомоги — €15 млрд на здійснення реформ в Україні, з умовами, звичайно, іноді дуже жорсткими», — сказав він.

Читайте також: Кабмін готує 5 євроінтеграційних кроків і реформ — Шмигаль

Передісторія

У 2014 році Європейський Союз і Україна підписали Угоду про асоціацію, що стало початком нового періоду в розвитку відносин між ЄС і Україною.

Угода є основним інструментом для більш тісного зближення України та Євросоюзу.

Економічна частина угоди — про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі — надає Україні можливість для розширення торговельних відносин й економічного розвитку, оскільки відкриває нові ринки, сприяє адаптації законодавства, стандартів і регламентів у різних секторах. Останнє допоможе інтегрувати стандарти ЄС в ключові сектори української економіки.

Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з Євросоюзом функціонує в Україні з 1 січня 2016 року.

Європарламент 15 травня проголосував за надання Україні €1,2 млрд позики для подолання економічних і соціальних наслідків пандемії коронавіруса.

12 серпня Європейська комісія погодила вісім програм макрофінансової допомоги для підтримки партнерів з розширення та сусідства. До їх складу ввійшла і програма допомоги Україні.

Кошти будуть доступні протягом 12 місяців, перерахують їх двома частинами. Максимальний термін погашення кредиту — 15 років.

23 вересня 2020 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна прагне до повної інтеграції в Європейський Союз і хоче отримати від ЄС чітку, ясно сформульовану перспективу членства.

Читайте також: У ЄС назвали умови для надання 1,2 мільярда євро Україні