Сценарії Берча

Такий сценарій може призвести до того, що центральні банки по всьому світу (a також приватні компанії) запустять власні цифрові валюти, деякі з яких кинуть виклик долару в міжнародних платежах і світовій торгівлі.

Однак Берч вважає малоймовірним, що будь-який з цих конкурентів найближчим часом замінить долар як домінуючу світову валюту.

Читайте також: Крістін Лагард розповіла про перспективи цифрового євро

На його думку, ми наймовірніше побачимо співіснування широкого спектру валют, кожна з яких буде представляти інтереси і цінності певної спільноти.

«Припустимо, з'явиться ісламська цифрова валюта, у якої є певні характеристики, наприклад, відсутність відсотків або тому подібне. Можливо, мільярд людей захоче використовувати цю валюту. При такому сценарії контроль держави над грошима може бути значно ослаблений, тим не менш, урядам необхідно буде виконувати регулюючу функцію щодо цієї безлічі валют, в іншому випадку суспільство буде повалено в xaoc», — зазначив він.

Цифрова національна валюта стає популярною

  • 54% центробанків у світі, що беруть участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, на даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання.
  • Тільки 15% після проведення досліджень прийняли рішення не випускати CBDC.

Раніше «Мінфін» писав, що цифрову ієну в середині літа почав тестувати центробанк Японії.

Читайте також: Mastercard запустила платформу для тестування національних криптовалюта

НБУ працює над цифровою гривнею

Як писав «Мінфін», Нацбанк України готовий випустити електронні гроші — е-гривню.

  • У 2018 році Нацбанк вже проводив пілотний проєкт і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».
  • В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні — трохи більше 5000 грн. Вся емісія е-гривні ввійшла в обіг готівки поза банками.
  • За прогнозами регулятора, вже через 5-7 років близько 20% всіх гривень в обігу будуть повністю цифровими.