Причини виходу

«Український державний Приватбанк заблокований від управління дочірнім латвійським PrivatBank, де йому належить 46,54%, і хоче вийти зі складу акціонерів», — сказала член правління банку Ганна Самаріна.

«Ми, як і раніше, маємо намір юридично вийти зі складу акціонерів, оскільки фактично повністю блоковані від управління компанією. Наші рекомендації не беруться до уваги менеджментом, наші підходи до поліпшення ситуації в компанії не знаходять підтримки в інших акціонерів. При цьому якщо позиція інших учасників не зміниться, наш намір залишиться наміром», — розповіла вона.

За словами Самаріної, Приватбанк був зацікавлений в тому, щоб продати частку в PrivatBank, тому що його стратегія не передбачає розвиток закордонних напрямів бізнесу.

«У банку не відбувається жодних кардинальних змін, він продовжує проїдати капітал, менеджмент не може вивести банк з цього стану. Зазвичай така ситуація в ринковій практиці веде до ліквідації. Для будь-якого регулятора такий конфлікт між акціонерами — «червона ганчірка», і ми — мимоволі стали заручниками цього конфлікту», — підкреслила фінансист.

Читайте також: Латвійську «дочку» Приватбанку оштрафували на 1 мільйон євро

Історія продажу

Самаріна пояснила, що в 2017 році Приватбанк найняв компанію FinPoint Investment Advisors, яка повинна була знайти покупців на 46,5% пакет акцій в PrivatBank, що належить держбанку. В результаті Приватбанк отримав низку пропозицій, але жодне не було реалізовано, — в основному через те, що потенційні інвестори хотіли отримати 100% пакет.

При цьому у банку поки досить ліквідності і капіталу, тому його не можна віднести до категорії неплатоспроможних. Приватбанк не знає, наскільки адекватно PrivatBank оцінює якість кредитного портфеля і вартість активів, і чи зможе він швидко реалізувати активи в разі виникнення проблем. Крім того, діюча бізнес-модель банку вимагає кардинальних змін, а це вкрай непросто на невеликому і дуже «щільно» зайнятому прибалтійському ринку.

«Ми не можемо вести бізнес з такими контрагентами, оскільки, за нашою оцінкою, це пов'язане з репутаційними ризиками», — підкреслила Самаріна.

Що відомо про PrivatBank

  • AS PrivatBank зареєстровано в Латвійській Республіці як кредитна установа, заснована в 1992 році.
  • За станом на 30 червня 2020 року в структурі акціонерів банку частка українського Привату займає 46,54%. Іншими акціонерами є група приватних осіб (27%), три кіпрські компанії і компанія з Белізу.
  • У 2018-2019 роках стало відомо про спробу PNB Banka (раніше Norvik banka) придбати банк. Українська сторона була зацікавлена ​​в продажу, але угода не відбулася, оскільки інші акціонери не хотіли продавати свої частки, а покупець бажав отримати 100% пакет акцій.
  • У 2019 році латвійський центробанк оштрафував PrivatBank на € 1 млн в зв'язку з виявленими порушеннями за підсумками системи внутрішнього контролю в сфері протидії відмиванню грошей.
  • За даними Асоціації фінансової галузі, в кінці червня 2020 року у PrivatBank нараховувався 24 901 клієнт, в тому числі 22 526 фізичних та 2375 юридичних осіб. В інтернет-банку PrivatBank було зареєстровано 8 825 користувачів. До кінця червня 2020 року банк видав 19 545 платіжних карт і встановив 10 банкоматів.
  • У першому півріччі цього року збитки PrivatBank становили €2,83 млн, що в чотири рази більше, ніж за відповідний період 2019 року.