Що відбувалося вчора

  • Розпродаж паперів охопила всі фондові біржі, які знизили зведений індекс EuroStoxx 50 на 2,8%.
  • Німецький DAX впав на 2,95%, британський FTSE100 — на 2%.
  • Падіння в Італії перевищує 3% за індексом FTSE MIB.

Економіка 19-ти країн єврозони в другому кварталі 2020 року впав на 12,1% в поквартальному вираженні.

Одночасно в Європі впроваджуються суттєві обмеження в межах карантинних заходів, в Парижі вводиться комендантська година, а Лондон переходить на підвищений рівень обмежень. Все це обіцяє значний удар по економічній активності в четвертому кварталі, кажуть експерти.

Читайте також:Світовий банк: відновлення світової економіки може зайняти 5 років

Що кажуть в МВФ

Міжнародний валютний фонд сумнівається у відновленні світової економіки через ситуацію з коронавірусом і вважає, що ситуація «є нерівномірною і характеризується значною невизначеністю».

У МВФ очікують, що глобальна економіка скоротиться на 4,4% в 2020 році. Хоча в червні в фонді говорили про цифру на 0,8% вище. Якщо пандемію вдасться приборкати в наступному році, в МВФ чекають відскік глобальної економіки на 5,2% в 2021 році. Хоча в червні цей прогноз був на 0,2% вище.

«Криза загрожує залишити такі глибокі шрами на світовій економіці, як слабкіше зростання продуктивності, більш важкий тягар заборгованості, підвищена фінансова вразливість, а також зростання бідності та нерівності. Зберігаються й інші давні проблеми», — наголошується в комюніке. У Фонді особливо підкреслюють, що готові надати допомогу найбільш уразливим країнам і народам.

Напередодні, 15 жовтня, глава МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що швидке відновлення після кризи через коронавірус може додати до світового ВВП майже $9 трлн.

«Це в свою чергу дозволить знизити різницю в доходах між багатими і бідними країнами», — сказала вона у своєму виступі у Вашингтоні.

Падіння економік - прогнози

  • Всесвітній банк констатував занурення світової економіки в найглибшу рецесію за останні 80 років.
  • Також очікується, що вперше за 20 років рівень бідності в світі зросте.
  • Регіональна економіка в Європі і Центральній Азії скоротиться на 4,7%.

Читайте також: Світ може втратити близько $ 30 трильйонів через кризу — МВФ

  • Економіці США пророкують скорочення на 6,1% в цьому році.
  • Обсяг виробництва в Єврозоні впаде на 9,1%.
  • Економіка Японії може скоротитися на 6,1%.

Читайте також: Як пережили півроку пандемії різні країни світу

  • За словами Уорвіка Маккіббін, співробітника інституту Брукінгса та Австралійського національного університету, навіть після розробки вакцини від коронавируса знадобиться деякий час, щоб зробити її доступною в усьому світі і в необхідному масштабі. Експерт припускає, що до 2025 року COVID-19 завдасть шкоди світовій економіці в розмірі  35 трлн.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».