Що кажуть у компанії

НАК заперечує окремі висновки держаудиторів, зокрема про несвоєчасну виплату дивідендів.

«Затримка в оплаті дивідендів за підсумками 2018 року виникла через невчасність оприлюднення відповідного розпорядження Кабінету міністрів», — йдеться у відповіді НАК.

Компанія нагадує, що згідно із законом «Про акціонерні товариства» дивіденди виплачуються на підставі рішення загальних зборів в термін до шести місяців після його проведення.

Як зазначають у НАК, Кабмін вирішив направити 90% чистого прибутку Нафтогазу за 2018 рік у держбюджет 24 квітня 2019 року, однак проігнорував свій обов'язок щодо обов'язкового оприлюднення своїх розпоряджень протягом п'яти днів.

Читайте також: У найближчі роки збитки Нафтогазу перевищать 21 млрд — Мінфін

Компанія дізналася про рішення акціонера тільки 5 липня, після чого перерахувала до держбюджету 8,168 млрд грн.

Коментуючи зауваження аудиторів щодо несвоєчасності затвердження фінансового плану, Нафтогаз вказав на системні затримки акціонером такого твердження, у зв'язку з чим компанія не має можливості здійснювати капітальні інвестиції.

Читайте також: Нафтогаз пояснив підвищення цін на газ. Тільки для клієнтів

Коментуючи створення резервів під сумнівну заборгованість, в Нафтогазі наголосили, що це є вимогою міжнародних стандартів бухгалтерської та фінансової звітності.

Раніше повідомлялося

  • Ревізори Держаудитслужби нарахували недоліків і порушень в роботі НАК «Нафтогазу» на понад 225 млрд гривень, що, за їхніми даними, призвело до прямих втрат компанії на суму понад 75 млрд грн.