Власні доходи ПФ за січень – вересень дорівнювали 201,3 млрд грн (59,5% від загальної суми доходів), а кошти держбюджету – 136,9 млрд грн (40,5%).

Для порівняння: у січні – серпні 2020 року дефіцит ПФ становив 15,9 млрд грн.

Які зміни спостерігалися протягом року

Найбільшими з початку року доходи ПФУ були у квітні, видатки – теж у квітні, а дефіцит – у травні.

Найменшими з початку року доходи ПФУ обліковувалися у січні, видатки та дефіцит – у лютому.

Березень – єдиний місяць з початку року, коли ПФ був бездефіцитним.

Читайте також: Пенсійний фонд недоотримає близько 17,7 мільярда надходжень від ЄСВ

Чи є зростання доходів і видатків порівняно з 2019 роком

Доходи Пенсійного фонду за січень – вересень 2020 року на 18,9 млрд грн (або на 5,9%) перевищили відповідний показник за 9 місяців минулого року (338,2 млрд грн проти 319,3 млрд грн).

Проте у поточному році зросли і видатки ПФУ, і його дефіцит.

План з надходження коштів від сплати єдиного соціального внеску за січень – вересень 2020 року недовиконано на 8,5% (або 16,9 млрд грн). План становив 198,4 млрд грн, а фактичні надходження – 181,5 млрд грн.

Що очікувати далі

Дефіцит бюджету Пенсійного фонду покривається за рахунок коштів держбюджету. ПФУ отримує позички від Держказначейства та має заборгованість перед єдиним казначейським рахунком.

У вересні на засіданні комітету Верховної Ради з питань соціальної політики представники Держказначейства вже попереджали про можливе виникнення проблем зі своєчасною виплатою пенсій.

Читайте також: Кабмін обговорив з МВФ пенсійну реформу

«З огляду на збереження негативних тенденцій щодо нарощування заборгованості Пенсійного фонду перед єдиним казначейським рахунком за отримані позички, у Казначейства немає законодавчих підстав надавати Фонду позики в кінці бюджетного періоду, в зв'язку з чим у Фонду можуть виникнути ризики, пов'язані з виплатою пенсій», – зазначалося у повідомленні комітету Ради з посиланням на дані Державної казначейської служби.

Просто цифри

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на початку жовтня визнав, що у зв'язку з демографічними тенденціями та старінням нації Україна може зіткнутися з ситуацією, коли через 15 років держава не зможе платити пенсії.
  • У вересні стало відомо, що у 2021 року пенсії в Україні підвищуватимуть в п'ять етапів.
  • Також у вересні Кабмін ухвалив постанову, що передбачає введення з 1 липня 2021 року доплат до пенсії (по 400 грн на місяць) для осіб у віці від 75 до 80 років.
  • Загальна кількість зайнятого населення в Україні станом на кінець першого півріччя 2020 року дорівнювала 15,4 млн осіб, а кількість пенсіонерів у країні – 11,2 млн осіб.

Накопичуйте на пенсію в НПФ «Дінастія»: 22,9% річних + бонус від «Мінфіну»