Обсяги контрабанди істотно зросли, але депутати Верховної Ради замість наведення порядку зосереджені на популізмі. «Замість створення комплексної державної системи протидії незаконному обігу товарів пересічного громадянина раз у раз «годують» кампаніями по наведенню порядку на митниці і у податковій, а народні обранці взагалі вправляються в популізмі, намагаючись створити ілюзію наведення порядку в кінцевих точках продажів», — підкреслює експерт.

Очікування-2021

За прогнозами незалежної групи аналітиків Ukraine Economic Outllook, в 2021 році загальні втрати держбюджету тільки від існування контрабандних схем перевищать $5,2 млрд. Для порівняння: ще в 2016-му вони становили трохи більше половини від цієї суми — $2,7 млрд.

За тими самими даними, майже $1 млрд втрат очікується в 2021 році від контрабанди техніки та електроніки, $664 млн — транспорту, $642 млн — хімії, $594 млн — текстилю та одягу.

Читайте також: Глава Податкової розповів, звідки взялися 40 мільярдів «скрученого» ПДВ

Як боротися

Пропозиції по комплексній боротьбі із ситуацією:

  • контроль на кордоні;
  • контроль руху і продажів товарів усередині країни;
  • системний аналіз і аудит контролюючими органами;
  • особливий контроль над товарними групами ризику.

«Обілення» контрабанди тільки на 20% дозволяє залучити в бюджет держави додатково: від техніки і електроніки — майже $200 млн, від транспорту — $133 млн, від хімії — $129 млн, від текстилю та одягу — $119 млн.

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський впевнений, що «контрабанда робить невигідними спроби розвивати виробничі потужності, зате робить вигіднішим заняття імпортом з використанням схем».

Читайте також: Боротьба з контрабандою без контролю продажів усередині країни неможлива — експерт