За прогнозами «Мінфіну» обсяги торгів у понеділок будуть перебувати у межах до $ 210 млн при здійсненні до 420-620 угод.

На користь гривні зіграє необхідність у компаній закривати свої розрахунки з персоналом по зарплаті за вересень, проведення ними орендних платежів та оплати сировини і матеріалів. На всі ці операції клієнтам потрібна гривня і це забезпечить приплив валюти на міжбанк. Тим більше, що відшкодування ПДВ за минулий період експортерами вже майже повністю витрачені.

Проти нацвалюти спрацює продовження покупок валюти нерезидентами і «дочками» іноземних компаній та банків під репатріацію дивідендів, а також певний настрій учасників ринку на подальшу плавну девальвацію гривні. Продавці валюти, спостерігаючи поступове зростання котирувань — притримують частину валютної виручки, вважаючи за краще її витрачати по мінімуму. Це періодично скорочує обсяг пропозиції і на фоні стабільного попиту — провокує зростання курсу.

Відео: Борги України: що буде з доларом та євро

Готівковий ринок продовжить працювати з оглядкою на котирування міжбанку і періодично буде активно змінювати курси основних валют протягом дня. Особливо — по євро і рублю. По євровалюті — через стрибки курсу євро щодо долара на міжнародних ринках, що відбивається й на парі євро / гривня. По рублю — через постійні коливання співвідношення рубля до долара, що пов'язано як зі зміною цін на нафту, так і продовженням політичних і економічних санкцій проти РФ з боку країн ЄС та США. Для зменшення своїх ризиків за готівковим євро, власники обмінників збережуть спред між купівлею / продажем по ньому на рівні 20-30 копійок на євро, а по долару — вони, як і раніше, обмежаться спредом у межах 15-20 копійок.

Тактика Нацбанку на валютному ринку сьогодні особливо не зміниться. При невеликих коливаннях курсу долара у межах до 5-8 копійок — НБУ намагатиметься в ситуацію не втручатися і надасть учасникам ринку самим шукати компроміс по курсу. При зростанні курсових коливань на торгах понад 8-10 копійок ми побачимо або виходи Нацбанку з відповідною інтервенцією, або як альтернативу — продаж валюти Укргазбанком.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 5 жовтня будуть у межах: долар — коридор 28,30 — 28,50 гривень, євро — коридор 33,10- 33,50 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,20 — 28,60 гривень, євро 32,65 — 33,50 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,10 — 28,35 і продаж 28,42 — 28,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,30 — 28,38 гривень та продаж 28,43 — 28,50.

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі