Чим аргументує

За словами Улютіна, мінімальна зарплата розміром 6000 грн — це 48% середньої заробітної плати по країні. Остання вже пішла від такого розміру зарплати.

«Це більше орієнтир саме для нижньої ланки виплати заробітної плати, яких не дуже багато і які отримують мінімальну зарплату», — заявив він.

Читайте також: Рада підвищила «мінімалку» до 5 тисяч

Улютін також розповів, що міністерство проводило виплати в рамках програми по частковому безробіттю у зв'язку з covid-19, умовами якої було визначено, що для того, аби людина могла взяти в ній участь, впродовж шести місяців до цього вона мала сплачувати податки (єдиний соціальний внесок).

Це були внески до Фонду з безробіття. Як результат — виплати здебільшого були меншими за 4,7 тис. грн, бо люди сплачували податки з такої суми і їх працевлаштовували, виплачуючи саме таку зарплату.

Читайте також: Женева вводить мінімальну зарплатню на рівні $4 тисяч. Нова «мінімалка» є утричі вищою, ніж у США

«Це свого роду прихована зайнятість, яка не дає можливостей для розвитку економіки держави. Вони потім у старості отримуватимуть пенсію саме із цієї суми (4,7 тис. грн), а не з реальної заробітної плати, яку отримували. Плюс це стимулювання тіньової економіки, яка формує тіньову частину заробітної плати.

Тобто в комплексі підняття до 6 тис. грн несе як пряму соціальну місію, так і частково бореться із цими тіньовими доходами й тіньовою зайнятістю», — додав заступник міністра.

Нагадаємо

  • Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2020 року зросла на 550 грн і становила до 1 вересня 4 723 грн в місяць, або 28,31 грн на годину.
  • З 1 вересня 2020 року Кабмін збільшив мінімальну зарплату в Україні до 5000 грн з подальшим збільшенням до 6000 грн з 1 січня 2021 року і до 6500 грн з 1 липня 2021 року.