Ризики криптобірж

Аналітики відзначають, що заходи KYC є лише одним з факторів при оцінці загального ризику криптобірж, проте дані дозволяють оцінити потенціал відмивання криптовалют у кожній країні. Причому без належної процедури верифікації платформи не можуть ефективно блокувати доступ і забезпечити доброчесність торгівлі.

Платформи дуже сильно відрізняються своєю роботою з ризиками і відповідальністю перед клієнтами, але можна виокремити кілька проблем криптовалютного ринку, які зумовлюють найбільше занепокоєння.

Конфлікт інтересів

Платформи виконують кілька функцій. Це може створювати конфлікт внутрішніх інтересів.

Немає захисту від підозрілих операцій

Платформам поки бракує можливостей для моніторингу і виявлення підозрілих операцій, що традиційно виконуються на традиційних біржах.

Обмежений захист коштів

Загальноприйнятих методів аудиту віртуальних активів не існує, а деякі платформи не проводили жодного аудиту взагалі.

Юрисдикція платформ

Клієнтам також слід знати обмеження, які існують у конкретних юрисдикціях. Іноді платформи забороняють торгівлю для клієнтів з певних країн або штатів, але користувачі мають можливість обійти обмеження за допомогою VPN.

Верифікація

Торгові платформи повинні допускати до торгівлі тільки клієнтів із дозволених юрисдикцій, а також виключати тих, хто порушує їх правила, в тому числі правила щодо маніпулювання ринком або відмивання грошей.

Автоматизована торгівля і маніпуляції

Деякі маніпулятивні стратегії можуть бути реалізовані за допомогою автоматизованих торгових систем. Наприклад, виставлення великої кількості фейкових ордерів може бути використано для маніпуляції цінами або призвести до зниження швидкості роботи платформи.

Читайте також: Чому біткоїн став популярнішим у 2020 році

Маржинальна торгівля

Маржинальна торгівля дозволяє трейдерам позичати кошти для торгівлі значнішими обсягами, ніж вони можуть дозволити на свої гроші. Криптовалютний ринок відрізняється підвищеною волатильністю, тому ризик трейдерів при маржинальній торгівлі особливо великий.

Правила лістингу

На сьогодні немає загальноприйнятих стандартів для оцінки можливостей лістингу нових криптовалют. Ситуація радикально відрізняється від традиційних бірж, які публікують такі стандарти.

Обмеження на торгівлю співробітників платформ

Можливість інсайдерської торгівлі створює конфлікт інтересів.

Безпека і захист активів клієнтів

Більшість платформ стверджує, що зберігають значну частку криптоактивів на «холодних» гаманцях, але це неможливо перевірити. Практично всі платформи також стверджують, що найняли незалежних консультантів з безпеки, які тестують системи захисту від несанкціонованого доступу. Поки це єдиний спосіб об'єктивно оцінити надійність платформи.

Страхування

На фінансових, як і на більшості будь-яких інших ринків, широко розвинута система страхування. Криптовалютна індустрія поки не виробила таких стандартів.

Аудит

Він необхідний для додаткової впевненості інвесторів у тому, що бізнес ведеться відповідно до прийнятих стандартів, що особливо актуально для криптовалютного ринку, враховуючи його молодість і ризики.

Технічні збої

Користувачам слід з'ясувати заздалегідь, як діє конкретна платформа під час збоїв - деякі скасовують завислі ордери, деякі - ні. При цьому в більшості випадків користувачі не можуть вивести свої кошти під час таких збоїв, і їм доводиться чекати відновлення роботи.

Ситуація по регіонах

Згідно зі статистикою CipherTrace, 60% з топ-10 бірж з недостатнім KYC розташовуються в Європі, 20% - в країнах Латинської Америки і Карибського басейну, а решта 20% - в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Європа лідирує, незважаючи на ухвалену П'яту директиву про боротьбу з відмиванням грошей (AMLD5), відзначають аналітики.

В Африці норми KYC не дотримуються 70% торговельних майданчиків, причому більша частина з них розташовується на Сейшельських островах, що потенційно робить цю країну привабливою для відмивання грошей.

З числа децентралізованих бірж понад 90% впровадили недостатні заходи KYC, а у 81% вони практично відсутні.

У розрізі країн найгірша ситуація в США, Сінгапурі та Великобританії, оскільки там сконцентровано більша кількість майданчиків.

Читайте також: Як відреагували криптовалюти на новини про злам індійської біржі