Що відомо про податкову амністію

За його словами, концепт податкової амністії повністю погоджено, законопроєкт має подати Офіс президента, після чого його найближчим часом зареєструють у Верховній Раді.

Параметри амністії

«Параметри амністії: 5% — загальна ставка; 9% — підвищена ставка на активи, які перебувають за кордоном; 18% — на готівку», — зазначив Гетманцев.

Він також додав, що платники податків зможуть легалізувати свої кошти протягом 9 місяців, а сама кампанія має завершитися в 2021 році.

Читайте також: Податкова амністія: чого чекати українцям

Крім того декларації, подані в рамках податкової амністії, не можна буде використовувати, як доказ у суді по інших справах.

На думку Гетманцева, стимулом показати у декларації своє справжнє майно та реальні активи має стати запровадження автоматичного обміну податковою інформацією та плану протидії розмиванню бази оподаткування (BEPS).

Передісторія

Ще в травні президент Володимир Зеленський заявляв, що проєкт закону про амністію капіталів вже готовий і буде внесений до Верховної Ради. Глава держави пообіцяв, що закон буде прийнятий до кінця поточного року.

Проте підготовка законопроєкту затягнулася через обговорення розміру відсотка, під який буде проводитися амністія. Спочатку передбачалося, що це буде 5% на гроші та нерухомість.

Читайте також: Стали відомі деталі податкової амністії (законопроект)

За словами Зеленського, ставка податкової амністії для нерухомості може бути знижена до 0%. Проте МВФ вважає нульову ставку недоцільною.

У листопаді 2019 року Україна обговорювала з МВФ розмір ставки податкової амністії. Йшлося про базову ставку в 9% і пільгову — в 5%.

Суть податкової амністії капіталів — в наданні платникам податків права сплатити суми податків, за якими минули встановлені податковим законодавством терміни платежів.

Читайте також: Пробач-прощавай: чому податкова амністія навряд чи буде успішною

Амністія капіталів була одним із пріоритетів податкової політики, оголошеним Зеленським після обрання його президентом.