Що є

«У нас з МВФ партнерські взаємовідносини. Ми виконуємо всі взяті на себе зобов'язання. У конкретному життєвому циклі країни, а це 2020-2021 роки, нам такий партнер, як МВФ, потрібен», – підкреслив очільник Мінфіна.

Як повідомив Марченко, наразі тривають консультації з МВФ, днями відбулася розмова прем'єра з директором Європейського департаменту. «Потрібно пройти стадію обговорення бюджету за конкретними параметрами. Не йдеться про якісь вимоги, ми просто пояснюємо, чому ми заклали саме таке зростання або такі витрати», – пояснює міністр.

Місія МВФ все ж таки очікується у жовтні-листопаді.

Читайте також: Марченко пояснив, чому місія МВФ не поспішає в Україну

Що планується

Проте у стратегії своєї діяльності Мінфін ставить завдання відмовитися від фінансування МВФ в 2023 році.

«Безумовно, продовження зниження дефіциту бюджету – це наш пріоритет у середньостроковій перспективі: в 2023 році ми плануємо знизити його до 3% ВВП. Але наступного року ми вважаємо, що необхідний баланс між фіскальною консолідацією та інструментами стимуляції економічного зростання», – заявив Сергій Марченко.

Читайте також: Bank of America допускає затримку траншу МВФ

Раніше

  • В МВФ повсякчас нагадують про важливість нової антикорупційної інфраструктури в Україні. Дату прибуття місії в Україну для прийняття рішення про другий транш поки не назвали.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко раніше заявляв, що Кабмін повністю виконує ті структурні маяки, які передбачає програма співпрацю з МВФ. В уряді очікують до кінця року отримати заплановані транші.
  • У червні рада директорів МВФ затвердила програму співпраці з Україною на $5 млрд і надала перший транш. Перегляд програми було заплановано на вересень. Загалом програма розрахована на 18 місяців.
  • 12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу від МВФ.