4 ризики

За словами Уїлсона, в останній місяць з'явилися відразу кілька ключових ризиків, які спровокували першу серйозну корекцію на ринку акцій в рамках нового бичачого тренда. S&P 500 знизився з недавніх максимумів на 10% з гаком, а Nasdaq 100 — на 14%.

«Чесно кажучи, я думав, що ця корекція відбудеться в серпні, але замість цього ринок акцій злетів до нових рекордів на тлі падіння реальних 10- і 30-річних ставок до історичних мінімумів, а також внаслідок безоглядної спекуляції роздрібних інвесторів», — говорить аналітик.

Читайте також: Як купити ОВДП і скільки на них можна заробити

Незважаючи на це, причиною корекції стали все ті ж 4 фактори ризику, про які я думав ще в серпні:

  • по-перше, США стоять на порозі бюджетної кризи. Конгрес зайнятий передвиборчою боротьбою і суперечками навколо кандидатури на пост нового члена Верховного Суду США. Тому ймовірність прийняття закону CARES 2 до президентських виборів, які відбудуться 3 листопада, становить, за нашими оцінками, всього 33%;

  • по-друге, очікується початок другої хвилі коронавірусу Covid-19 в США і інших частинах світу. Поки найбільше від нього постраждала Європа, але ми знаємо, що він продовжить поширюватися. Це створює реальні ризики нових локдаунів;

  • по-третє, реальні довгострокові процентні ставки, схоже, сформували дно;

  • по-четверте, наближаються вибори президента США, результат яких невизначений. Крім того, він може бути оскаржений, а оголошення фінального результату — відкладено.

«Одним словом, ринкова невизначеність ніколи не була настільки високою. На це вказує зростання реалізованої і неявної волатильності, яке спостерігається в останній місяць. Ринок опціонів враховує в цінах вищі, ніж зазвичай ризики, навколо дати виборів. Втім, в 2016 році волатильність ринку акцій була ще вище», — розповів стратег.

Читайте також: Що таке ETF та як на них заробляти

Прогноз аналітика

За його словами, підвищена волатильність збережеться в найближчі 4-5 тижнів, і ситуація на ринку акцій залишиться дуже складною. Якщо так і станеться і на ринку не сформується нового виразного тренда, то фондові індекси, ймовірно, знизяться.

«В якості орієнтовних цілей ми намітили 200-денні МА, які знаходяться приблизно на 6% нижче (в разі S&P 500) і на 14% нижче (в разі Nasdaq 100)», — підсумував він.

Читайте також: Інвестиції у золото: як це працює