«На сьогодні ми запропонували Уряду знайти можливість розширити програму „5-7-9“ на доступну іпотеку, в тому числі є пропозиції щодо застосування механізму державних гарантій при кредитуванні, щоб зменшити ризики для банків», — заявила Рожкова.

Читайте також: Чому іпотека під 10% не вирішить житлових проблем українців

Що відомо про програму

Державну програму «Доступні кредити 5-7-9%» уряд започаткував у кінці лютого 2020 року. Пільговий кредит терміном до 5 років під 5%, 7% або 9% річних може бути спрямований на інвестиційну діяльність – будівництво, придбання або реконструкцію нерухомості, обладнання, техніки тощо.

Читайте також: Рада підтримала портфельні гарантії по кредитах для бізнесу

У рамках програми бізнес-клієнти можуть поповнити обіговий капітал, взявши позику на 2 роки під 3% річних.

Для тих клієнтів, що мають кредитні зобов’язання, є можливість отримати рефінансування під 0% річних до 1 квітня 2021 року.

Скільки вже видали кредитів

За даними Мінфіну, на середину вересня, з моменту старту програми, уповноважені банки видали 3238 позик на загальну суму в 7,813 млрд грн. З них 6,334 млрд грн — на рефінансування раніше отриманих позик, 1,255 млрд грн — на капітальні інвестиції і 223,87 млн ​​грн — на поповнення оборотних коштів.

Що з іпотекою

Приватбанк з 1 липня 2020 року відкрив кредитування в рамках державної програми «Доступне житло під 10%».

Читайте також: Доступна іпотека від Привату. Банк знизив річну ставку на «первинку» до 14,9%

Ощадбанк оновив іпотечні програми. Зокрема, розширив коло клієнтів, які можуть отримати кредит на житло під 9,99% у рамках програми «Звісно, 9,99». 

Очікування президента та уряду

  • Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що ставки по іпотеці знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року: «Уряд і Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже важке завдання, але вже реальна», — заявив Зеленський.

Читайте також: Зеленський: люди можуть та беруть іпотеку під 10%

Терміново потрібні гроші? Обирай кредит у зручному каталозі від «Мінфіну»