Роуч про долар

Він не тільки бачить зростаючі шанси на повторну рецесію, але вважає, що його «божевільна ідея» про крах долара більше не виглядає такою вже божевільною.

«У нас є дані, які підтверджують набагато більш драматичну динаміку як заощаджень, так і поточних рахунків, ніж я очікував», — заявив Роуч.

Роуч вказав на дві зловісні підсумкові цифри за другий квартал.

Читайте також: «США — банкрут». Американський економіст закликав купувати біткоіни і золото

«Дефіцит поточного рахунку в Сполучених Штатах, який є самим широким показником нашого міжнародного дисбалансу з рештою світу, у другому кварталі різко погіршився, — сказав він. — Так звана норма чистих національних заощаджень, яка є сумою заощаджень фізичних осіб, підприємств та державного сектора, також зафіксувала рекордне зниження в другому кварталі, повернувшись в негативну зону вперше після світової фінансової кризи».

Прогноз

Раніше Роуч думав, що це станеться в найближчі рік або два, а може, і більше. Але тепер він упевнений, що все станеться до кінця 2021 року.

«Не маючи заощаджень і бажаючи рости, ми використовуємо дефіцит поточного рахунку для запозичення надлишків заощаджень, а це завжди штовхає курс валют вниз, — сказав він. — Долар не застрахований від перевіреного часом коригування».

Роуч, колишній голова Morgan Stanley Asia і жив в Азії під час смертоносної епідемії атипової пневмонії в 2003 році, також стурбований станом економічного відновлення, оскільки в США від коронавірусу вмирають більше 200 тис. чоловік, а в Європі спостерігається спалах осередків інфекції.

Читайте також: Американський бізнесмен прогнозує «смерть долара». У що інвестує

Він оцінює ймовірність подвійної рецесії в США вище 50%.

Він заснував цей прогноз на історичних даних, вказавши на те, що в 8 з 11 останніх циклів ділової активності відбулося подвійне падіння. «Це безперечно те, що частіше трапляється, ніж ні», — сказав Роуч.

«У міру того, як ми наближаємося до сезону грипу, коли нові рівні інфікування знову починають зростати, а смертність неприпустимо висока, ризик афтершоку — це не те, що ви можете ігнорувати», — сказав Роуч.

Читайте також: Цінова «стеля» 28,50 грн/$: 6 факторів, які визначать курс на цьому тижні