Що в реальності

Євросоюз перевантажений банками, хоча їх загальна кількість в Європі скоротилася з 8 тис. у 2015 році до приблизно 6 тис. у 2020-му.

За даними Європейської банківської федерації, на кожні 100 тис. жителів припадає 41 відділення банку, що приблизно вдвічі більше, ніж у США.

Яка проблема

Рентабельність інвестицій низька у всіх 27 державах — членах ЄС.

Рентабельність капіталу 113 банків, контрольованих Європейським центробанком (ЄЦБ), впала в минулому році з 6,2% до 5,2%, що набагато менше, ніж у більшості їх американських та азіатських конкурентів.

Читайте також: «Зловісні знаки» Гундлаха, зростання долара і засідання ЄЦБ

Який вихід

Після фінансової кризи 2008 року спостерігалася стійка, але спадаюча тенденція до консолідації банків. У 2016 році вартість трансакцій досягла найнижчого рівня з 2000 року.

Даніеле Нуї, колишній голова наглядової ради ЄЦБ, стверджує, що надмірне банківське обслуговування створює слабкі місця в системі. Це спонукало регулюючі органи заохочувати консолідацію в банківському секторі, яка почала уповільнюватися задовго до пандемії.

1 вересня ЄЦБ підготував Вказівки щодо нагляду за банківськими злиттями й поглинаннями, щоб дати поштовх розвитку цього процесу в Європі.

Читайте також: ЄЦБ зберіг ключові ставки на поточних рівнях