Що відомо

Підозрюваним інкриміновано шахрайство (повідомлено про підозру), незаконне використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку.

Читайте також: Коронавірусні «трюки» від карткових шахраїв

Крім того, незаконні дії з платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять банківську таємницю, вчинені організованою групою.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. 

Шахрайство зростає

У січні-червні 2020 року кількість шахрайських операцій з картками зросла в 1,4 рази (до 47,5 тис. штук), а їх загальний обсяг — на 10% (до 86,4 млн грн).

Динаміка не найстрашніша, адже частка шахрайських операцій не досягає навіть 1% загальної суми транзакцій (становить 0,0048%).

Зазвичай протягом року правоохоронці заарештовують по 3-4 банди карткових шахраїв. Наприклад, цього літа вже був скандал в Одесі, а минулого тижня СБУ закрила call-центр в Мелітополі, в якому працювало 54 оператора-шахрая. Вони випитували у власників карт інформацію про їхні рахунки.

Читайте також: В Україні карткових шахраїв хочуть саджати у в'язницю

Тема епідемії активно експлуатується шахраями. Вони вигадали більше десятка незаконних способів вивудження грошей з карткових рахунків людей. Як за допомогою обдзвонів і розсилки повідомлень у різні месенджери, так і на сайтах, присвячених темі covid-19. Раніше «Мінфін» вже писав детально про коронавірусні пастки.

Нагадаємо

НБУ розробляє проект змін до статті 200 Кримінального кодексу. Згідно з документом, за шахрайство з пластиковими картами пропонують ввести покарання у вигляді позбавлення волі на термін 1 рік і більше.