Три причини зниження цін на золото

Експерт Bcs Express назвав основні фактори, які чинять тиск на котирування дорогоцінного металу.
По-перше, це зміцнення долара США — індекс DXY за останні чотири дні додав 1,6%, вирвавшись з боковика, що тривав з початку серпня. Посилення «американця» традиційно негативно відбивається на динаміці дорогоцінного металу та інших commodities.

Формальним імпульсом до зростання індексу долара стало засідання ФРС, що відбулося на минулому тижні. Висновок з підсумків засідання: регулятор все ще готовий надавати ринкам монетарну підтримку, але про екстрені заходи стимулювання економіки вже не йдеться. Це означає зниження інфляційних ризиків, а разом з ними — і котирувань золота.

Другий момент — початок відтоку спекулятивного капіталу з золота, вплив якого на котирування був дуже значним в останні місяці. Запустили цей процес сигнали, подані ФРС.

Читайте також6 компаній, акції яких можуть перетворити $1 тис. на $1,5 млн

Ралі металу з середини липня було обумовлено інвестиційним попитом і припливом капіталу. З фундаментальної точки зору зліт золота в світі слабкого промислового і ювелірного попиту був відірваний від реальності.

Третій момент — на дорогоцінні метали тисне зниження ризиків для світової економіки з боку коронавируса. Зараз деякі країни змушені знову вдатися до карантинних обмежень. Але ринок живе очікуваннями швидкої появи і розповсюдження вакцини. Таким чином, ймовірність «жорсткого» карантину і його серйозних наслідків знижується, що скорочує попит на безризикові активи.

Які активи дешевшають разом з золотом

Слідом за золотом пішли в піке і ціни на срібло. Тут найбільш важливим драйвером для котирувань останнім часом була спекулятивна складова. Тепер, коли спостерігається відтік капіталу з активу, ціни почали стрімко коригуватися, повертаючись до більш виправданих рівнів. За останні чотири дні котирування втратили 17%, від максимумів серпня падіння склало близько 24%.

Деякі аналітики також побоюються, що слідом за дорогоцінним металом оновить мінімуми і біткоїн (BTC). Падіння вартості біткоїну почалося з середини серпня після того, як найбільша цифрова валюта сягнула річного максимуму на рівні $ 12 400.

Що буде далі

На поточний момент немає впевненості в тому, що ціни на золото зможуть повернутися на історичні максимуми найближчим часом.

Навпаки, спекулятивна природа підйому котирувань в останні місяці створює ризики продовження відтоку капіталу в короткостроковій перспективі. Суніл Кумар Діксіт, фахівець по золоту, вважає, що пробій золотих котирувань нижче $ 1 860 за унцію може бути дуже швидким.

Аналітики вважають, що золото може опуститися до $ 1 690, після чого знову відновить зростання.

«Якщо на даному етапі зірки зійдуться правильно для золота, і DX почне свій розворот, щоб досягти рівня нижче 92, це має підштовхнути жовтий метал до нових рекордних максимумів $2 300 $2 500 на тлі наступної «бичачої »хвилі», — говорить Суніл Кумар Діксіт.

Срібло, тим часом, може очікувати повний крах, оскільки спотова ціна вже опустилася нижче позначки $24 за унцію і ризикує впасти нижче $ 22,4.

Читайте такожЩо таке ETF та як на них заробляти

Кайл Куіндо з Blackbull Markets Limited пропонує таке пояснення: «Інвестори, які вкладаються в метали та сировинні товари, такі як нафта, срібло і золото, як правило, вкладають свій капітал в ETF. Однак інвестори почали забирати гроші з цих ETF, особливо із забезпечених сріблом біржових фондів, побоюючись, що ралі срібла, можливо, закінчилося».