«Сьогодні ми офіційно даємо старт пілотному проєкту єдиного цифрового квитка SmartTicket. Він дозволить не ходити по різних місцях, щоб купити квитки, автобусні, залізничні квитки, а все отримати в одному місці в кілька кліків», — підкреслив Криклій.

Єдиний інтерфейс

Єдиний квиток повинен включати всі маршрути на різних видах транспорту. При цьому система обчислює всі стикування і надасть найбільш вигідну пропозицію. Додатково за бажанням можна буде вибрати проміжні пункти, бажану дату прибуття.

Нововведення — система Smart Ticket знайде квиток навіть за годину до відправлення. І нарешті можна буде онлайн купити квиток на електричку.

«Квитки можна придбати на транспортному порталі електронних послуг e-transport.gov.ua і на SmartTicket.gov.ua», — повідомив Криклій в своєму телеграм-каналі.

Читайте також: Від маршруток до літаків. Міністер повідомив, коли повноцінно запрацює SmartTicket

З ким реалізовуватимуть пілот

Єдиний електронний квиток SmartTicket у листопаді буде доступний для компаній SkyUp і Gunsel Lines, а також приміських поїздів Укрзалізниці.

На першому етапі цей квиток буде доступний для поїздів внутрішнього сполучення далекого прямування і міського е-квитка в Києві.

До проєкту може приєднуватися будь-яка компанія, що продає квитки в форматі онлайн.

У грудні планується розпочати співпрацю з Bolt.

Крім того, орієнтовно протягом місяця до Smart Ticket підключать весь муніципальний транспорт Києва.

В яких містах працюватиме

Зараз один проїзний на всі види громадського транспорту діє в таких містах, як Київ, Харків і Дніпро. Криклій запевнив, що до кінця року послуга буде можлива в усьому столичному транспорті, в Харкові, Маріуполі та Львівській області.

Ціна квитка

Вартість єдиного квитка дорівнюватиме вартості окремих квитків, але Міністерство доопрацьовує так звану економічну складову сервісу.

Планується програма лояльності — знижки, накопичення відстаней тощо.

Як повернути квиток?

Наразі повернення квитка поки обмежене часовими рамками і сумою. Однак єдиний квиток гарантує повернення 100% вартості. Для цього на сайті SmartTicket.gov.ua є розділ «Повернення квитків», де потрібно буде заповнити форму.

Хронологія запуску SmartTicket

  • Влада столиці планувала повний перехід транспорту на е-квиток з 1 листопада 2019 року, однак перенесла цей термін на 1 квітня 2020 року.
  • 2 червня 2020 року Міністерство інфраструктури знову анонсувало запуск єдиного електронного квитка для метро і залізниці в Києві.
  • Планувалося, що з 1 липня Київ остаточно перейде на електронний квиток. Повідомлялося, що розрахуватися за проїзд у громадському транспорті можна буде виключно безготівковим способом. Також у столиці з липня планували частково змінити правила пільгового проїзду в міському громадському транспорті.
  • 1 липня 2020 року мер Києва Віталій Кличко підписав розпорядження про відстрочку повного переходу на єдиний електронний квиток у громадському транспорті столиці до кінця року.
  • 29 липня 2020 року Кабмін схвалив запуск єдиного електронного квитка на різні види транспорту.

Читайте також: Мобільні оператори запустили 4G ще на 7 станціях метро