«Це нова програма. Тобто ми докапіталізуємо нову установу, яка зможе видавати іпотечні кредити і також надавати в фінансовий лізинг кредит. Тобто це будівництво житла», — сказав міністр.

Проте це не перша спроба уряду вирішити житлові проблеми українців. Остання — державна програма «Доступне житло під 10%»

Як працює програма «Доступне житло під 10%»

З 1 липня поточного року розпочала працювати державна програма «Доступне житло під 10% річних». Банки вже видали близько 400 іпотечних кредитів загальною сумою 329,2 млн грн. Про це написала в Facebook заступник голови Офісу президента Юлія Ковалів.

«За програмою іпотечного кредитування під 10% річних на сьогодні видано кредитів на суму 329,2 млн грн. Близько 400 сімей отримали нове житло в кредит під доступну вартість протягом двох місяців з дня запуску програми», — зазначила вона.

Читайте також: Рейтинг забудовників Київської області за 1-2 квартали 2020 року

Банки вже погодили 1303 заявки на видачу доступної іпотеки, однак фактично видано близько 400 таких кредитів.

Для порівняння: станом на 18 серпня було видано 227 іпотечних кредитів в рамках даної держпрограми на суму 180,6 млн грн.

Які банки беруть участь у програмі

У програмі «Доступне житло під 10% річних» беруть участь п'ять банків: ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Правекс Банк і Кредобанк.

Даних про те, який з банків скільки видав кредитів і на яку суму, немає. Відомо тільки, що лідером за кількістю виданих іпотечних позик є Кредобанк.

Збираєш гроші на квартиру? Відкрий депозит в надійному банку і отримай бонус від «Мінфіну»


Щодо державних банків, то Укргазбанк за перші півтора місяці дії програми видав понад 100 іпотечних кредитів на суму близько 80 млн грн. Аналогічний показник за обсягом виданої іпотеки (понад 80 млн грн) — в Ощадбанку. А ПриватБанк видав лише близько двох десятків таких позик.

Кредобанк за період з 1 липня по 4 вересня видав 210 іпотечних кредитів загальною сумою майже 170 млн грн.

Що заважає видачі більшої кількості кредитів

Відсутність фіксованої ставки протягом терміну кредитування

Кредити за програмою «Доступне житло під 10% річних» часто лише на перші рік-два мають фіксовану низьку ставку, після чого ставка стає плаваючою і «прив'язаною» до депозитного індексу UIRD. Таким чином через кілька років після отримання кредиту за нього треба сплачувати від 13% річних до 13,49%.

Читайте також: Чому іпотека під 10% не вирішить житлових проблем українців

Преференції за професіями

Пропонована фіксована ставка протягом усього терміну кредитування надається лише медикам, співробітникам Нацполіції, Держслужби з надзвичайних ситуацій, працівникам сфери освіти і держслужбовцям. Решта громадян можуть розраховувати на іпотеку від 13,49% річних.

У деяких банках лояльні до клієнтів, які отримують зарплату в цьому банку.

Розмір початкового внеску

У більшості випадків він становить від 20 до 40% від вартості житла, що купується, а це є значною або недоступною сумою для багатьох сімей.

Читайте також: Будівництво житла в Україні скоротилося майже в 6 разів