Що шукають білоруси

Згідно з даними, білоруська інтелігенція шукає рівнозначні посади та поки не особливо готова на фізичну роботу.

З початку загострення політичної ситуації в Білорусі на роботу в Польщі збираються менеджери і директори компаній, власники бізнесу, архітектори, лікарі та представники творчої інтелігенції (актори, балерини). В першу чергу вони хочуть працевлаштуватися за фахом або знайти висококваліфіковану роботу.

Однак також значно зріс попит на робітничі спеціальності в Польщі від громадян Білорусі.

«Зазвичай наша фірма працевлаштовувала щомісяця приблизно 3% громадян Білорусі від загальної кількості працівників. За останній місяць — кількість зросла до 9%. І крім цього, чекаємо що вже через 1,5 місяця чисельність білорусів серед наших працівників зросте до 20%, коли їм оформлять робочі візи, які зараз в процесі», — повідомляє генеральний директор компанії Gremi Personal Томаш Богдевіч.

Мігранти з України

Що стосується України — тут простежується також цікава тенденція. Економічна ситуація в Україні змушує їхати на роботу в Польщу власників малого та середнього бізнесу, які не впоралися з наслідками карантинних обмежень і закрили свій бізнес.

Читайте також: Українські трудові мігранти почали перевозити в Польщу сім'ї

За інформацією центру, на даний момент вони становлять близько 15% від українців, що їдуть на роботу на польські заводи і фабрики.

«Більш досвідчені в трудовій міграції працівники з України часто спочатку працевлаштовуються на виробництві, а, після, отримавши досвід і підучивши мову, відкривають в Польщі свій бізнес або шукають більш висококваліфіковану роботу. Білоруські мігранти — представники інтелігенції та менеджери — зараз нагадують українців на початку 2000-х, коли вони ще не розуміли міграційні реалії: де, як шукати вакансії і чи можна розраховувати закордоном на рівнозначну роботу, як на Батьківщині», — резюмує тенденції власник Gremi Personal Євген Кириченко.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Як поляки зацікавлюють наших трудових мігрантів

«Соціальний пакет» від польського уряду мотивує українців, які мають ВНЖ в Польщі з доступом до ринку праці, залишитися там на тривалий термін і перевезти до себе родину.

З 2019 року українці можуть щомісяця отримувати 500 злотих (близько 3 600 грн). допомоги на кожну дитину в рамках програми «Сім'я 500+». Щорічно до нового навчального року українські сім'ї можуть розраховувати на 300 злотих на дитину-школяра за програмою «Добрий старт 300+» для збору в школу.

Крім того, з 1 серпня 2020 року для українців доступний туристичний бон, покликаний підтримати сімейний відпочинок і внутрішній туризм в Польщі в зв'язку з пандемією.

Також польський уряд підтримує незаможні українські сім'ї харчовими наборами до свят, виплатами соціальних стипендії для студентів з сімей з невисоким доходом, а ті українці, які працюють в Польщі офіційно, у подальшому можуть розраховувати на польську пенсію.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».