Чому зростає долар

Аналітики банку нагадують, що на початку вересня Міністерство фінансів погасило найбільший за останні кілька років обсяг єврооблігацій. Через це золотовалютні резерви скоротилися практично на $2 млрд. Це підштовхнуло НБУ до більш агресивних покупок на валютному ринку і ще більше посилило висхідний тренд на ринку «долар США-гривня». В результаті в середині вересня долар США в черговий раз перевалив за позначку 28 гривень.

«Ситуація може стабілізуватися після збору кукурудзи і соняшнику, але, з огляду на прогнози врожайності в цьому році за даними культурами, не варто чекати повторення сценарію попереднього року», — говориться в огляді.

За прогнозами аналітиків банку, зростання курсу долара може продовжитися і в жовтні.

Читайте також: Влада перейшла до ручного управління курсом

Що відбувалося в серпні на валютному ринку

З початку серпня на ринку переважали продавці валюти. Це пояснювалося сезонними продажами з боку аграріїв і слабкою активністю з боку імпортерів.

Пара гривня/долар США досягла в середині серпня мінімальних значень за місяць — 27,25 грн/$. За серпень регулятору вдалося викупити з ринку $461 млн.

«Плавні зниження обсягів продажів з боку агросектора, активність з боку капітальних операцій і великі погашення гривневих ОВДП, власниками яких виступали також і нерезиденти, в сукупності призвели до зміни тренда на міжбанківському валютному ринку, і долар США пішов вгору», — констатується в огляді Focus Ukraine.