До кінця 2021 року ціна нафти Brent підніметься до $60 за барель, а сировина марки WTI подорожчає до $58 за барель, повідомляє Bloomberg з посиланням на слова начальника департаменту сировинних ринків Citigroup Еда Морса.

Ринок нафти 2020

Протягом останніх декількох тижнів темпи падіння запасів нафти сповільнилися, оскільки пандемія коронавірусу все ще тисне на нафтову сферу, а країни ОПЕК + послаблюють умови нафтовидобутку. Саме ці чинники привели до падіння вартості Brent у вересні приблизно на 12%.

Читайте також: Ціна нафти Brent впала нижче $40

На думку Еда Морса, завдяки зростанню світової економіки попит на нафту повернеться до рівня 2019 — 101 млн барелів на добу. Експерт зазначив, що при такому сценарії відновлення економіки, вищезгаданого показника попиту вдасться досягти до кінця 2021 року.

Ціни на нафту. Прогнози

Сьогодні нафта марки Brent коштує трохи більше, ніж $40 за барель. За прогнозами Citigroup, в 2020 році котирування сировини будуть рости з цього рівня ($40 за барель).

На думку аналітиків банку, середня ціна Brent в четвертому кварталі 2020 року сягне $48 за барель. У 2021 році вартість сировини цієї марки складе близько $55 за барель.

Морс стверджує, що головними драйверами, які вплинуть на зростання споживання нафти в найближчим часом стануть такі:

  • збільшення попиту на нафту для виробництва нафтохімічних продуктів;
  • зростання попиту на бензин і його споживання.

Попит на нафту

В Citigroup налаштовані досить оптимістично відносно ринку нафти і перспектив його відновлення. Вони вважають, що ціни на сировину в 2020 році особливо не зміняться, а в наступному році вже варто очікувати їх стрімке зростання.

Читайте також: Аналітики розповіли, що зараз гальмує попит на нафту

У той же час на попит буде впливати невизначеність щодо розвитку світової економіки, так як невідомо, коли з'явиться вакцина від коронавірусу і пандемія припинить поширюватися.

За прогнозами аналітиків, світовий попит на нафту в 2020 році скоротиться на 8-10 млн барелів на добу в порівнянні з 2019 роком.