Деталі рішення

Кабмін підтримав запропонований Мінфіном проект розпорядження «Про схвалення основних напрямів діяльності АТ «Державний експортно-імпортний банк України» на 2020-2024 роки».

Засадами стратегічного реформування державного банківського сектору, що схвалені Кабміном 2 вересня 2020 року визначено бізнес-моделі окремо по кожному держбанку.

Чим займатиметься Укрексімбанк

Передбачено, що Укрексімбанк – переважно корпоративний банк, орієнтований на фінансування експортно-імпортних операцій з частковою присутністю в роздрібному секторі.

Основні напрями діяльності Укрексімбанку на 2020-2024 роки передбачають, що місія банку буде полягати у створенні та розбудові доступної інфраструктури кредитних інструментів, адаптованої з урахуванням специфіки експортної та експортно-орієнтованої діяльності, заради підвищення конкурентоспроможності українського бізнесу на світових ринках.

Читайте також: Держбанки скоротили портфель непрацюючих кредитів на 6,1 мільярда — Міністерство фінансів

Що це дасть

Така модель забезпечить його належне функціонування та буде сприяти ефективному управлінню державним банком, захисту прав вкладників, кредиторів, держави як акціонера та стане підґрунтям для розробки стратегії його подальшого розвитку.

Передісторія

3 вересня Кабмін затвердив Основи стратегічного реформування державного банківського сектора, згідно з якими держбанки можуть узгодити з Мінфіном свої індивідуальні стратегії розвитку і заходи з їх реалізації.

Спеціалізації банків

  • Приватбанк — провідний роздрібний банк в Україні, який має сильну позицію в малому і середньому бізнесі (МСБ);
  • Ощадбанк — універсальний банк, що обслуговує роздрібний сектор, МСБ, і корпоративних клієнтів у всіх сегментах ринку;
  • Укрексімбанк — переважно корпоративний банк, орієнтований на фінансування експортно-імпортних операцій з частковий присутністю в роздрібному секторі;
  • Укргазбанк — займає провідну ринкову позицію в галузі екологічного банкінгу, орієнтований на фінансування корпоративних клієнтів з присутністю в МСБ і роздрібному секторі.

Що планують реформувати

  • впровадити стратегії для кожного держбанку;
  • до 2025 року знизити частку держави в банківському секторі з 60% до 25%;
  • скоротити частку непрацюючих активів на балансах державних банків;
  • захищати і підтримувати реалізацію реформи корпоративного управління з більшістю незалежних членів в наглядовій раді, із забезпеченням необхідного рівня підзвітності.

Читайте також: Держбанки: коли чекати інвесторів і що заважає приватизації

Нагадаємо

  • У грудні 2019 року за результатами стрес-тестування, кілька банків, зокрема державні Укрексімбанк та Ощадбанк, виявилися потенційно проблемними.
  • У липні держбанки активно закривали відділення. Банкіри називають це «трансформацією».