Про це розповів СМО платіжного провайдера PSP Platon Гела Слюсарчук на MFO Summit 2020 року, який щорічно організовує Bank Online.

Що таке верифікація і навіщо вона потрібна

За словами Гели Слюсарчука, під час верифікації картки підтверджується, що людина, яка бажає взяти кредит, є власником картки, а також перевіряється активність картки, на яку будуть зараховані гроші.

Верифікація також дозволяє:

  • Встановити можливість безпечного списання коштів з картки неплатника по кредиту.
  • Поліпшити користувацький досвід: оплата кредиту в «один клік» в онлайн-кабінеті.

«Якщо НБУ трохи модернізує сервіс BankID, то завдяки віддаленій ідентифікації МФО зможуть отримувати дані про власника карти, тобто будуть впевнені, що отримає гроші на карту саме та людина, яка подала заявку на оформлення кредиту», — зазначив Гела Слюсарчук.

Читайте також: Найчастіше позики в МФО беруть на непередбачені витрати — представник кредитного бізнесу

Що може завадити взяти кредит

Головні причини невдалих верифікацій:

  • 7-10% від усіх транзакцій — немає грошей на картці.
  • 5-20% від усіх транзакцій — блокування банками-емітентами.

«Щоб вирішити проблему з відсутністю грошей на картці, деякі мікрофінансові організації можуть застосовувати нульову верифікацію — без списання символічної суми», — розповів Гела Слюсарчук.

А ось з блокуванням платежів банками-емітентами набагато складніше. За словами експерта, 4 з 10 найбільших банків-емітентів блокує операції, які пов'язані з МФО.

По-перше, операції на дрібні суми (1-2 грн) для банків-емітентів не вигідні, оскільки вони обходяться приблизно в 50-70 коп. І такі транзакції простіше заборонити. По-друге, банки вважають МФО своїми прямими конкурентами або просто не хочуть працювати з мікрофінансовими компаніями.

Читайте також: Finance.ua назвав кращі мікрофінансові компанії

Як писав «Мінфін», за словами представника Першого всеукраїнського бюро кредитних історій (ПВБКІ) Олександра Москалюка, під час карантину частина МФО пішла з ринку. Решта переглянули свої скорингові моделі і значно скоротили видачу кредитів.

«Мікрофінансові організації продовжують кредитувати тих клієнтів, яких знають, які вже залучали позики. Таких близько 90%. На початку карантину кількість «своїх» клієнтів була на рівні 70% », — уточнив він.

Рейтинг найкращих кредитів МФО під 0%