Шевченко про закон

«Мета закону „Про систему гарантування вкладів фізичних осіб“ завжди була та залишається незмінною — захищати права та інтереси громадян, які вкладають кошти в українські банки. Фонд гарантування вкладів створювався для підвищення довіри до банківської системи. З цим завданням він успішно впорався.

Норми закону захистили майже 2 млн вкладників. Упродовж 2014–2020 років їм було виплачено понад 90 млрд грн гарантованого державою відшкодування», — підкреслив Шевченко.

Визнання закону неконституційним не має жодних підстав.

"По-перше, повноваження НБУ та Фонду гарантування вкладів чітко розмежовані на законодавчому рівні. Вони не суперечать один одному та не містять дублюючих положень.

Читайте також: Якщо Фонд гарантування вкладів опиниться поза законом. В НБУ розповіли про 2 сценарії — поганий і ще гірший

По-друге, Фонд гарантування вкладів підзвітний Верховній Раді, Кабміну та Національному банку. Представники цих держорганів беруть участь у діяльності вищого органу управління Фонду — його адміністративної ради. Твердження, що Фонд нікому не підпорядковується, — хибне. По-третє, закон дозволив прискорити терміни задоволення вимог вкладників та відшкодовувати їм кошти оперативніше", — пояснили в Нацбанку.

"По-четверте, принцип рівності вкладників банків суворо дотримується, а не порушується, як стверджується в поданні. По-п’яте, упродовж 2015–2020 років до закону неодноразово вносилися законодавчі зміни внаслідок ухвалення дванадцяти законів. Усі зміни були спрямовані на удосконалення норм і захисту інтересів вкладників.

По-шосте, закон забезпечив виконання міжнародних зобов’язань України перед Європейським Союзом, Міжнародним валютним фондом та Світовим банком. Визнання закону неконституційним нашкодить репутації країни", — додали в регуляторі.

Чому Фонд гарантування опинився в небезпеці

Як писав «Мінфін», Конституційний суд поновив розгляд справи про відповідність Конституції закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб».

Якщо КСУ задовольнить конституційне подання в повному обсязі, інститут системи гарантування вкладів опиниться поза правовим полем.

«Якщо це рішення буде мати ретроспективну дію і буде росповсюджено на весь період з моменту виникнення Фонду гарантування, діяльність ФГВФО за всі роки буде визнано незаконною», — пояснює заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

З відміною закону, ризик для вкладників підвищиться, а їх ціна не буде знижуватися. В цьому разі не варто розраховувати і на зниження вартості кредитів, включаючи іпотеку.

До чого може призвести рішення КСУ

Рішення КСУ може призвести, зокрема:

  • до неможливості виведення неплатоспроможних банків з ринку та задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банків;
  • скасування вимог до пов'язаних з неплатоспроможними банками особам щодо відшкодування збитків банку і його кредиторів;
  • неможливості виконання Україною взятих на себе зобов'язань в межах чинних міжнародних програм і меморандумів.

Крім того, під питанням опиниться і легітимність рішень ФГВФО з дня прийняття закону, в тому числі тих, що стосуються Приватбанку, зазначають в листі.

Передісторія

15 вересня Конституційний суд продовжив розгляд справи про конституційність закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».