Ситуація на міжбанку

«В останні дні літа на міжбанківському ринку збільшився попит на безготівкову іноземну валюту з боку клієнтів банків, передусім на умовах „форвард“, що може свідчити про посилення девальваційних очікувань економічних суб’єктів на тлі невизначеності із поширенням епідемії covid-19 та можливості запровадження нових обмежень економічної активності в Україні», — значив він.

Данилишин про послаблення гривні

Послаблення курсу гривні матиме позитивний вплив на збільшення надходжень до державного бюджету митних зборів в іноземній валюті, сума яких перераховується за офіційним курсом НБУ.

Читайте також: До кінця року курс гривні сягне 29-30 грн/$- прогноз ICU

Крім того, в умовах плаваючого обмінного курсу гривні, послаблення курсу гривні до іноземних валют сприятиме збалансуванню макроекономічних показників.

«Національний банк наразі утримується від проведення інтервенцій з продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку, проте здійснює активний моніторинг стану міжбанківського ринку та у разі потреби забезпечить достатню пропозицію іноземної валюти для збалансування попиту та пропозиції на ринку», — додав Данилишин.

Читайте також: Що буде з економікою України до кінця року

Що сьогодні з курсом

Станом на 15 вересня Нацбанк встановив офіційний курс гривні на рівні 28,0003 грн/$. Таким чином регулятор знизив курс на 10 коп. в порівнянні з попереднім днем.

За прогнозами експертів, сьогодні гривня продовжуватиме ослаблення на валютних торгах.

Нагадаємо

Середньорічний курс долара на 2021 рік, за яким розраховується Державний бюджет, становить 29,1 грн/$.