«Під матрацами» у населення вкрай великі запаси — близько 40% ВПП країни, пише агентство. Країна не вперше намагається переконати населення розмістити золото в банках, але поки що спроби були скоріше невдалими: за останні 10 років в банки принесли близько 100 тонн золота з 5000 тонн, які залишаються у людей, стверджує Bloomberg.

Що змінили

Казначейство Туреччини та Стамбульський золотопромисловий завод внесли дві ключові зміни в поточні положення про золото.

По-перше, людям дозволять забирати розміщене в банках золото саме в вигляді металу, стверджує гендиректор заводу Айсен Есен. Зараз банки видають його еквівалент грошима за поточною вартістю.

Читайте також: Українці скуповують золото. Скільки дадуть заробити наші банки

Крім того, залучати золото у населення дозволять обмеженому колу ювелірів, які стануть посередниками між людьми і банками. У ювелірів в Туреччині більш значне охоплення населення, ніж у банків: вони часто проводять «дні золота», коли люди приносять свої прикраси для оцінки експертами, вказує Bloomberg.

Туреччина — один з найбільших покупців золота в світі, люди використовують метал як захист від інфляції, а також в якості подарунків — наприклад, на весіллях. Крім того, золото використовують, щоб оплачувати оренду на Великому базарі в Стамбулі, одному з найстаріших критих ринків у світі, пише Bloomberg.

Читайте також: Міфи і реальність: Інвестиції в золото в 2020 році (відео)

Що з запасами

Запаси золота Туреччини збільшилися в цьому році, оскільки попит на золото збільшився через здешевлення грошей — турецької ліри. У серпні торговий дефіцит Туреччини виявився максимальним за два роки: імпорт золота виріс в п'ять разів, пише Bloomberg. Він не уточнює, в порівнянні з яким періодом поставки золота показали таке зростання.

«Не дивлячись на періодичні підйоми і падіння, ми бачимо, що вкладники постійно купують золото. Ми зосередилися на номінованих в золоті продажах, щоб залучити у фінансову систему заощадження, які зараз поза нею, так звані заощадження під матрацом», — пояснив Bloomberg міністр фінансів країни Берат Албраяк.

Читайте також: Як купити золото в банку

Обери свій спосіб інвестицій та отримай Бонус від «Мінфіну»