Вкладатися у багатообіцяючі, але сумнівні проекти

Мабуть, головною причиною, через яку люди часто втрачають вкладення, є банальна жадібність. Саме вона змушує людину піддаватися спокусі швидко отримати високий дохід. А таке поєднання, як правило, свідчить про шахрайські схеми.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Інвестуючи, люди хочуть максимізувати свій прибуток, а це змушує їх шукати більш високодохідні вкладення. Але така вже природа фінансового світу, що чим вища доходність, тим зазвичай вищі і ризики».

Чекати ідеального часу для інвестицій

Фактор часу нерідко грає з інвесторами злий жарт. Одні, стрімголов, прагнуть швидше вкластися в інструмент, який здається їм прибутковим. Інші, навпаки, постійно вичікують зручного моменту. Як правило, в прольоті опиняються й ті, й інші.

Надмірний поспіх не дозволяє провести глибокий аналіз всіх «за» і «проти». А в режимі вічних пошуків та вичікувань легко прогавити свій щасливий випадок.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Всі хочуть отримати прибуток, як можна швидше і банально поспішають, а це знову ж веде до підвищеного ризику».

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Часто інвестори намагаються знайти ідеальну ціну, ідеальний момент, щоб почати інвестувати. Як показують багато досліджень, це помилкова тактика. Набагато раціональніше інвестувати постійно протягом багатьох років і отримувати стабільний дохід».

Вкладатися в інструменти, яких не розумієш

Дуже часто люди беруться за інвестиції, не володіючи достатнім обсягом знань для цього. Переоцінка своїх можливостей властива навіть досвідченим інвесторам, коли їх надмірна впевненість у собі не дозволяє об'єктивно оцінити ситуацію. У підсумку вони схильні бачити потенціал інвестиційного інструменту тільки з однієї позиції — ризиків або переваг.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Фактор адекватної оцінки своїх сил дуже важливий. Адже гроші на «деревах не ростуть» і просто так не з'являються. Інвестиції вимагають знань і людині потрібно приділити питанням інвестицій досить багато уваги, а не робити інвестиції «нальоту». Адже інвестиції — це все ж розумова праця, яку треба здійснити для успішного інвестування».

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Коли ми чимось займаємося або нам щось подобається, ми потрапляємо у свого роду капкан нашого мозку. Наприклад, коли інвестор заходить в компанію, він часто схильний її переоцінювати і переоцінювати саме позитивні сигнали, а не негативні. Тобто, такі моменти, як велике боргове навантаження, істотний розрив між вартістю акцій і прибутковістю компанії, можуть залишитися просто непоміченими. Щоб цього уникнути, потрібно залучати експертну думку.

Читайте також: Куди рушить фондовий ринок після створення вакцини: три сценарії

Тримати всі яйця в одному кошику

Ще один серйозний ризик втратити вкладення — відмова від диверсифікації. Такий підхід повністю прив'язує інвестиції до ризиків одного активу.

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Рекомендації про диверсифікацію вкладень, значною мірою, залежать від досвідченості інвестора. Порада для початківця-вкладника — не тримати всі гроші в одній валюті, а обов'язково в декількох. Більш досвідченому інвестору не варто вкладати все в один бізнес, або в цінні папери, або ж у нерухомість, а розподіляти між різними активами. Просунутому інвестору варто подумати про розподіл інвестицій у різні юрисдикції, де гарний захист права власності і працює закон».

Орієнтуватися виключно на минулий досвід

Багато інвесторів занадто сильно прив'язані до минулого досвіду. У цьому, безумовно, є сенс. Знання історії фінансових ринків ще нікому не завадило. Але потрібно враховувати, що історія не обов'язково повторюється.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Світ мінливий, дуже часто те, що було успішно в минулому, в майбутньому вже не буде таким же успішним. Не факт, що те, що вже зросло в ціні, буде зростати і в майбутньому. Образно кажучи, у будь-якій інвестиції погано бути останнім пасажиром. У всі часи, кращий інвестиційний дохід отримували ті, хто інвестував у нове, а не у старе».

Читайте також: Акції Tesla: «бульбашка» чи перспектива на майбутнє?

Піддаватися емоціям натовпу

Читання всіх фінансових ЗМІ і прогнозів різних експертів може бути дуже цікавим. Але занадто сильне захоплення новинами, насправді, шкідливо для фінансового здоров'я. Постійний потік інформації може змусити людину піддатися емоціям, а вони в інвестиційній справі рідко складають гарну службу.

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Фінансова індустрія і медіа продукують новини щодня і змушують вкладників на них реагувати. Численні прогнозисти розповідають про майбутнє фінансового ринку, іноді хтось із них вгадує. А іноді потрапити в точку не вдається нікому. Згадаймо, хоча б, приклад з курсом долара у 2019 році. Адже ніхто не прогнозував, що він буде за 24 грн. Правильніше за все, не реагувати на інформаційний шум і діяти відповідно до виробленої довгострокової стратегії».

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Емоції часто шкодять інвестиціям. Люди схильні до емоцій, але в інвестиціях потрібен холодний і тверезий розрахунок».

Працювати з поганими консультантами

Гірше, ніж вкладати, не порадившись з гарними консультантами, може бути тільки робота з поганими консультантами. Ваші помилки інвестування можуть залежати від їх невірних рекомендацій. Є декілька ознак поганого радника. Дві очевидні — він не цікавиться вами, вашими причинами для інвестування і цілями. Він просить занадто низьку плату за свої послуги. Це означає, що заробляє на іншому, що цілком може входити в конфлікт з вашими інтересами.

Читайте також: Як обрати надійного інвестиційного радника в Україні

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Віддавати перевагу краще тим фінансовим консультантам, які не роблять гроші на комісіях від конкретних інвестицій. Обираючи радника, зверніть увагу, в першу чергу, на його репутацію, а також намагайтеся зрозуміти джерело його заробітків».